Ana Pascu, fosta mare scrimeră a României, a murit la nici o lună de la decesul soțului ei. Sportiva a suferit mult după pierderea fiului în incendiul de la Colectiv

Ioana Bucur 06.04.2022, 23:47
Ana Pascu, fosta mare scrimeră a României, a murit la nici o lună de la decesul soțului ei. Sportiva a suferit mult după pierderea fiului în incendiul de la Colectiv

O familie reunită în ceruri. La nici o lună după moartea soțului ei, renumitul medic Alexandru Pascu, Ana Pascu, fosta mare scrimeră a României și cel mai longeviv președinte de federație din sportul românesc, a murit. Anunțul tragic a fost făcut, miercuri seara, de Federaţia Română de Scrimă şi COSR. Sportiva a suferit cumplit după pierderea fiului în incendiul de la Colectiv.

Ana Pascu, fosta mare scrimeră a României, a murit

La nici o lună după moartea soțului ei, renumitul medic Alexandru Pascu, Ana Pascu, fosta mare scrimeră a României și cel mai longeviv președinte de federație din sportul românesc, a murit.

Moartea sportivei care și-a pierdut fiul în urma incendiului de la clubul Colectiv a fost anunțată, miercuri seara, de Federaţia Română de Scrimă şi COSR.

Ana Pascu şi-a dedicat toată viaţa scrimei, a pus pasiune în ceea ce a făcut. Noi toţi i-am fost alături când viaţa i-a răpit fiul după incendiul de la Colectiv. De azi, Alex, mama şi tata, sunt împreună…. Federaţia Română de Scrimă transmite condoleanţe familiei, surorii sale, celor apropiaţi!

Eroul cu mască, Doamna Ana Pascu va rămâne mereu în amintirea noastră, a celor care iubesc scrima şi sportul românesc. Drum lin, Doamna Ana! Odihniţi-vă în pace!”, a anunţat Federaţia Română de Scrimă.

În anunțul Federației Române de Scrimă se face și un mic rezumat al carierei sale remarcabile: și-a reprezentat țara la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat două medalii de bronz. La Campionatele Mondiale a câștigat aurul la juniori în 1963 după care, la seniori, a urcat de 7 ori pe podiumul suprem: aur cu echipa la Havana 1969, argint la echipe 1970 și de cinci ori a luat bronz 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

Cariera remarcabilă de sportiv a fost urmată de una impresionantă ca președinte de Federație, vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă. Decenii la rând, Ana Pascu a creat strategia scrimei românești și dezvoltarea acesteia. Ana Pascu a condus Federația Română de Scrimă între 1982 -2013, record de longevitate în România, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale și 68 la Campionatele Europene.

La nivel internațional, Ana Pascu a fost membră a Comisiei de Regulament FIE, între 1984-1988, a Comisiei de Arbitraj FIE, între 1988-1996, a Comitetului Executiv FIE, între 1996-2004 și vicepreședinte al FIE, între 2004-2021.

Ana Pascu, fosta mare scrimeră a României, a murit la nici o lună de la decesul soțului ei. Sportiva a suferit mult după pierderea fiului în incendiul de la Colectiv
Ana Pascu

Soțul Anei Pascu a murit pe 16 martie

Pe 16 martie s-a stins din viață soțul ei, prof. univ. dr. Alexandru Pascu, medic celebru, unul dintre marii ORL-işti ai României.

La sfârșitul anului 2021, Ana Pascu acorda un interviu tulburător jurnaliștilor Playsport.ro, ultimul înainte de a suferi un AVC grav. Nu și-a mai revenit de atunci.

În octombrie 2021, în timpul dialogului cu reporterii Playsport, fosta sportivă a avut puterea de a vorbi despre coșmarul din care tot spera să se trezească în ultimii șase ani: incendiul de la Colectiv, în urma căruia l-a pierdut pe Alexandru, singurul său fiu.

„Greu! În fiecare zi trebuie să fac eforturi și să spun: „Așa a fost să fie!”. Nu am altă explicație, să sper că e bine acolo unde e, pentru că a fost un copil de excepție… de excepție. Un copil căruia nu i-am deschis un caiet niciodată, nu a fost nevoie! (…)

Ne-a îndurerat și e imposibil să-mi mai treacă vreodată. Și eu am fost mai puternică, mai luptătoare, soțul meu, chiar dacă a fost medic, nu e ca mine. E o luptă și caut să nu mă gândesc la tot ce implică o astfel de luptă. Urât! Să nu îți iasă din cap șase ani de zile în care, în fiecare noapte, plângi. Cum pun capul pe pernă, asta fac. Și trebuie să o schimb, de fiecare dată… în fiecare seară”, spunea Ana Pascu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...