Ce se întâmplă cu barurile și restaurantele din România. Numeroși angajați vor fi afectați de această schimbare

Redacția IMPACT 18.03.2020, 12:22
Ce se întâmplă cu barurile și restaurantele din România. Numeroși angajați vor fi afectați de această schimbare

Identificarea a tot mai multe cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 a determinat autoritățile din România să adopte, pe rând, tot mai multe decizii menite să combată o și mai mare răspândire a coronavirusului.

Cum este afectată industria HoReCa din România

Marcel Vela, Ministrul de Interne a anunțat marți seară, într-o declarație la sediul MAI că activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației se suspendă temporar.

Una dintre terasele din Centrul Vechi (București), goală la o zi după ce președintele a anunțat introducerea stării de urgență începând de luni, 16 martie, din cauza răspândirii accelerate a COVID-19, în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Una dintre terasele din Centrul Vechi (București), goală la o zi după ce președintele a anunțat introducerea stării de urgență începând de luni, 16 martie, din cauza răspândirii accelerate a COVID-19, în București. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul a mai adăugat că activitatea restaurantelor poate continua doar pe segmentul de livrare a produselor la domiciliu.

„Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de: restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop, din interiorul sau exteriorul locației.

Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de genul drive-in, room service sau livrare la client”, este declarația lui Marcel Vela, de marți seara, de la sediul MAI.

Ce solicită antreprenorii

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele economice care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a gradului mare de răspândire a coronavirusului.

Organizația solicită următoarele măsuri imediate de sprijin pentru toate companiile din industrie, care includ, printre altele, posibilitatea intrării în șomaj tehnic (75%), amânarea ratelor către bănci, precum și punerea la dispoziție a unor lichidități necesare pentru ca business-urile din acest sector să reușească să supraviețuiască.

Potrivit unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, cu un eșantion de 341 respondenți, vânzările din sectorul HoReCa au scăzut cu 80%, în vreme ce peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28000 de angajați în șomaj, scrie publicația de profil horeca.ro.

Totodată, din totalul cifrei de afaceri estimată pentru anul în curs, adică 3 miliarde de euro, se vor pierde, estimativ, 2,4 miliarde de euro. Din totalul de 400.000 de angajați, 320.000 vor fi concediați, mai consemnează sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe