Ce se întâmplă cu băncile din România în situaţia actuală de criză. Anunţ important pentru clienţi

Badea Violeta 26.05.2022, 09:27
Ce se întâmplă cu băncile din România în situaţia actuală de criză. Anunţ important pentru clienţi

Consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina au început deja să se facă simțite în întreaga lume. Piețele de energie și de mărfuri au fost serios perturbate. De asemenea, Europa se confruntă și cu o nouă criză a refugiaților. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană vine cu o veste bună, la care puţini oameni mai sperau.

Anunț neașteptat de la Banca Centrală Europeană. Ce se întâmplă cu euro

Banca Centrală Europeană a efectuat, de curând, o „analiză de vulnerabilitate” a sistemul bancar din zona euro. În urma verificărilor  s-a constatat că, în ciuda faptului că piețele de energie și de mărfuri au fost afectate de conflictul din Ucraina, acesta rămâne „rezistent”, potrivit celor de la economedia.ro.

BCE, banca centrală a Zonei Euro, a precizat că aceste condiții de stabilitate financiară s-au „deteriorat” din cauza invaziei ruse în Ucraina și a estimat că nerambursările corporative vor crește, fiindcă companiile deja „lovite” de pandemia de coronavirus au fost afectate de o inflație mai mare și de o creștere mai slabă.

Din cauza creșterii mai slabe și a inflației mai mari, unele active au rămas „sub riscul unor noi corecții”, asta pe lângă stresul asupra instrumentelor derivate pe mărfuri care a avut loc deja.

Anunt important pentru bancile din tara noastra
Anunt extrem de important pentru bancile din tara noastra

Banca Centrală Europeană, despre riscul stagflației

BCE nu crede că situația din Ucraina va duce la stagflaţie în cele 19 economii care au adoptat moneda unică europeană, chiar dacă inflaţia va continua să crească, din cauza preţurilor tot mai mari la energie.

„Datele statistice nu indică un risc real de stagflaţie”, a spus preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei cipriote Phileleftheros, conform celor de la Reuters.

Președintele BCE a precizat că, într-un scenariu sever din cauza invaziei ruse în Ucraina, creşterea economiei Zonei Euro s-ar putea reduce până la 2,3% în anul acesta.

În schimb, în toate scenariile, inflaţia ar urma să scadă şi să se stabilească în jurul ţintei de 2% în 2024, a mai adăugat Christine Lagarde. Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,9% în luna februarie, de la 5,1% în prima lună a anului 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...