Cum afectează războiul din Ucraina perspectivele economice ale României. „Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult”

Ana Anitoiu 23.05.2022, 14:42
Cum afectează războiul din Ucraina perspectivele economice ale României. „Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult”

Un raport ce a fost publicat, luni, de Comisia Europeană, arată cum afectează războiul din Ucraina perspectivele economice ale României. Documentul explică motivele pentru care inflația ar urma să crească și mai mult în următoarea perioadă.

Ce impact are războiul din Ucraina asupra economiei României

Conform raportului publicat de Comisia Europeană, economia României ar urma să fie afectată negativ de invazia pe care liderul rus Vladimir Putin a declanșat-o în Ucraina, la data de 24 februarie. Mai exact, efectele indirecte sunt cele ce ar putea fi considerabile. În privința celor directe, acestea vor fi probabil limitate, deoarece țara noastră are legături comerciale directe reduse cu cele două țări aflate în război.

„Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ.

România produce cea mai mare parte a gazelor pe plan intern dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite”, arată raportul.

Cum afecteaza razboiul din Ucraina perspectivele economice ale Romaniei
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Potrivit documentului, inflația ar urma să crească și mai mult, afectând consumul privat, în ciuda măsurilor excepţionale adoptate pentru a diminua impactul facturilor la electricitate şi gaze asupra gospodăriilor şi IMM-urilor.

De asemenea, raportul publicat de Comisia Europeană arată că unele sectoare sunt expuse în mod deosebit. De exemplu, sectorul auto și utilajele, precum și construcțiile. Conform Executivului european, acestea sunt foarte vulnerabile la importurile de energie, la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime.

România, în prima linie în criza umanitară

Totodată, raportul Comisiei Europene arată că România se află în prima linie a crizei umanitare și geopolitice ce găzduiește un mare număr de refugiați din Ucraina, chiar dacă în cele din urmă cei mai mulți dintre oamenii care fug din calea războiului declanșat de Vladimir Putin se îndreaptă către alte țări din blocul comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, pentru rezolvarea nevoilor acestora va fi nevoie de mobilizarea unor resurse suplimentare, în domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale – ce au fost sub presiune în timpul pandemiei de coronavirus – precum şi în educaţie.

Comisia Europeană a mai menționat în raport că pe termen mediu spre lung, integrarea pe piaţa muncii a persoanelor care se hotărăsc să rămână în România ar putea ajuta la creșterea populaţiei active şi a economiei.

Pentru a rezolva repede necesitățile de primire și integrare a refugiaților ucraineni, România va beneficia de pe urma flexibilităţilor furnizate de Politica de coeziune pentru refugiaţii din Europa şi a prefinanţării suplimentare de la mecanismul (REACT-EU).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...