Ce se întâmplă cu avizul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech. Agenţia Europeană pentru Medicamente a făcut anunțul oficial

Cristian Cojocaru 02.12.2020, 09:38
Ce se întâmplă cu avizul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech. Agenţia Europeană pentru Medicamente a făcut anunțul oficial

Vaccinul împotriva Covid-19 a început deja să fie livrat în Europa cu avioanele United Airlines. După ce avizul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech va fi eliberat de către statele europene, distribuția acestuia va fi mult mai rapidă.

Ce se întâmplă cu avizul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech

Decizia ca vaccinul să fie adus deja pe continent a fost luată în contextul în care, după ce avizul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech va fi eliberat de către state, acesta să fie distribuit cât mai rapid. Cursele se desfășoara între Chicago și Bruxelles, locația principalelor laboratoare aflându-se în Michigan, Belgia dar și Germania.

Transportul a fost efectuat în condiții speciale, vaccinul având necesitatea de a fi păstrat la -75 grade Celsius, astfel că, o cantitate mare de gheață uscată a fost necesară. După ce a primit o aprobare specială pentru a putea încărca aeronava cu o cantitate de gheață de cinci ori mai mare, United Airlines a început distribuția vaccinului.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat ieri, că cel târziu pe data de 29 decembrie, vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech va primi sau nu aprobare.

Încă o companie a solicitate autorizarea de comercializare a vaccinului pe piața Uniunii Europene
Încă o companie a solicitate autorizarea de comercializare a vaccinului pe piața Uniunii Europene

Reuniune extraordinară pentru aviz

Pentru a da un aviz pozitiv sau negativ, EMA va organiza luna aceasta o reuniune extraordinară. Acest aviz va permite sau nu comercializarea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech.

“Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

Încă o companie a solicitate autorizarea de comercializare a vaccinului pe piața Uniunii Europene. Este vorba despre Moderna, care așteaptă ca o decizie să vină cel târziu pe 12 ianuarie 2021. Ultimele rezultate la testele clinice ale celor de la Moderna confirmă o eficiență de 94,1% a vaccinului împotriva Covid-19. Aceasta urmează să depună cererea de autorizare către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, în regim de urgență. Aceeași companie va înainta o cerere de autorizare și către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Anterior cu două săptămâni, vaccinul care luptă împotriva Covid-19 dezvoltat de compania americană Moderna, dădea rezultate cu o eficiență de 95% în urma testelor efectuate. Nici unul dintre participanții la teste, nu a dezvoltat nici o formă agravată a bolii, în urma efectuării vaccinului.

„Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au declarat Pfizer și partenerul său german BioNTech într-o declarație comună, potrivit digi24.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe