Se vor achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin în Europa! Comisia Europeană a încheiat un un contract cu Pfizer şi BioNTech

Stan Filon 11.11.2020, 18:48
Se vor achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin în Europa! Comisia Europeană a încheiat un un contract cu Pfizer şi BioNTech

Comisia Europeană vrea să se asigure că va beneficia de primul vaccin anti-coronavirus care va fi lansat pe piață, așa că a încheiat un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziţia a nu mai puțin de 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de CE.

Comisia Europeană a comandat 300 de milioane de doze de vaccin

Contractul prevede furnizarea în primă fază a 200 de milioane de doze, cu posibilitatea de extindere a înțelegerii cu încă 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se dovedește sigur și eficient. Statele membre UE pot decide să doneze din vaccinurile primite altor țări mai sărace sau oricărui doresc statele respective.

“Sunt foarte fericită să anunț înțelegerea încheiată azi cu companiile Pfizer și BioNTech de achiziție a 300 de milioane de doze de vaccin. Cu acest al patrulea contract ne asigurăm un portofoliu solid de vaccinuri-candidat, cele mai multe dintre ele aflate într-o fază avansată de testare. Odată ce vor fi autorizate, vor fi livrate imediat și astfel vom fi mai aproape de o soluție durabilă pentru această pandemie”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit comunicatului.

Comisia Europeană a comandat vaccin anticoronavirus
Comisia Europeană a comandat vaccin anticoronavirus

Comisia Europeană a încheiat contracte cu multe firme

Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Contractul a fost anunțat imediat după ce grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat luni că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19. Acesta se află în faza a treia de testare și este aproape de finalizare.

Cu toate că acest vaccin pare a fi destul de eficient, apar semne de întrebare legate de stocarea vaccinului, după ce compania americană a menționat faptul că  acesta trebuie să fie păstrat la o temperatură de nu mai puțin de -80 de grade Celsius, ceea ce va face destul de dificilă vaccinarea, mai ales în state aflate în Asia sau Africa, unde clima este caldă, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipseşte, făcând foarte dificil transportul vaccinului în timp util.