Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023? Alimentele pe care este bine să le împarți de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august

Emanuela Pană 14.08.2023, 15:30
Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023? Alimentele pe care este bine să le împarți de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, având o însemnătate aparte pentru credincioșii ortodocși. Sărbătoarea are loc în fiecare an la data de 15 august. În această zi se respectă mai multe tradiții și se împart alimente pentru sufletul celor adormiți. Iată ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mare 2023.  

Sfânta Maria Mare, sărbătoare cu cruce roșie 

Pe 15 august pică cea mai veche și mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, mai exact Adormirea Maicii Domnului. În această zi sfântă, credincioșii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri și sau de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți.  

Se spune că cei ce dau de pomană în ziua praznicului vor avea parte de belșug, noroc și liniște sufletească pe tot parcursul anului. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine praznicul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii țin post timp de două săptămâni – perioadă în care se abțin de la toate alimentele de dulce. 

Potrivit învățăturilor bisericești, persoanele care sunt botezate cu numele Fecioarei Maria sunt ocrotite și protejate de ea. Și pentru că pe 15 august este celebrată și Ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria mai este considerată și ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.  

Data de 15 august este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, ceea ce însemnă că în această sărbătoare este celebrată în mod special, prin slujbe specifice. De asemenea, există unele activități care sunt interzise în ziua praznicului, precum spălatul, călcatul, cusutul și măturatul.  

Citește și: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023? 

De Sfânta Maria Mare există obiceiul de a împărți pachete cu alimente pentru sufletele celor plecați dintre noi. Tradiția spune că, pe 15 august, este bine să se împartă în special fructe specifice sezonului. Concret, de Sfânta Maria Mare 2023 se pot da de pomană struguri, mere, pere, prune, dar și pâine.  

Ce se da de pomana de Sfanta Maria
Alimentele care se dau de pomana de Sfanta Maria Mare 2023

Tot în această zi se împart faguri cu miere, colivă, colaci și plăcinte. Ținând cont de faptul că pe data de 15 august se încheie Postul Adormirii Maicii Domnului (1-15 august), credincioșii pot da de pomană inclusiv alimente de dulce.  

Înainte de a împărți pachetele cu alimente, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru ca preotul să sfințească bucatele. De menționat că, indiferent de ce aleg să dea de pomană de sărbătoarea Sfintei Marii, credincioșii trebuie să o facă din tot sufletul, păstrând discreția cu privire la faptele lor și fără să se laude în fața celor din jur.  

Vezi și: Ce se împarte de Sfânta Maria Mică? Alimentele pe care este bine să le dai de pomană pe 8 septembrie

Ce se mănâncă de Adormirea Maicii Domnului? 

De Sfânta Maria Mare 2023, cea mai importantă sărbătoare creștină din timpul verii, de pe mesele românilor nu trebuie să lipsească anumite preparate specifice. În funcție de zona în care locuiesc, credincioșii pun pe mese câteva preparate speciale pentru această sărbătoare. 

În Moldova, de pildă, de pe mesele românilor nu lipsesc strugurii și prunele sfințite în biserică, iar în unele zone ale Munteniei se recoltează primii faguri cu miere. Alte obiceiuri țin de coacerea porumbului crud pe grătar, porumbul copt (sau fiert) fiind un fel de mâncare specific pentru sărbătoarea Sfintei Marii.  

Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de ”Paștele din mijlocul verii”, deoarece ea face trecerea de la anotimpul călduros la cel autumnal, moment în care vremea începe să se strice. Cu prilejul acestei sărbători, în mai multe zone din țară se cântă Prohodul, ca în Vinerea Mare. 

După această zi se organizează din nou nunți, au loc târgurile de toamnă și se fac însămânțările specifice noului sezon. Începând cu ziua praznicului, apele nu mai sunt bune de scăldat. De Sfânta Maria Mare, ciobanii coboară cu turmele de la munte, iar pălăriile sunt înlocuite cu căciuli, semn că vara e pe trecute.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...