Ce se dă de pomană de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Preparatul pe care este bine să îl împarți

Anca Manolica 13.11.2022, 17:26
Ce se dă de pomană de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Preparatul pe care este bine să îl împarți

Pentru creștini urmează o perioadă importantă din an, una de post, smerenie și rugăciune, pregătindu-ne ca, în mai puțin de două luni, să întâmpinăm Nașterea Domnului. Cum Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 se apropie, toți credincioșii trebuie să știe ce se dă de pomană în această zi. Iată ce preparat este bine să împarți

Ce se dă de pomană de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Lăsata Secului se sărbătorește de creștini ortodocși, în fiecare an, pe 14 noiembrie și este ziua care prevestește începutul Postul Crăciunului.
Astfel, această duminică este ultima în care se poate mânca de „dulce”, adică alimente de origine animală, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Nașterii Domnului.

Postul se întinde pe o perioadă de 40 de zile până pe 24 decembrie inclusiv. Are un rol important în viața credincioșilor, deoarece îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. De aceea, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, prăznuită pe 21 noiembrie.

Această perioadă este una cu rădăcini foarte vechi în tradiția noastră. Chiar în Vechiul Testament îl vedem pe profetul Moise, care postește timp de 40 de zile pentru a primi tablele legii din mâna lui Dumnezeu. Așa și noi, astăzi, facem ce a făcut Moise spre primirea cuvântului lui Dumnezeu.

Preparatul pe care gospodinele îl împart

Lăsatul Secului se sărbătorește diferit în fiecare zonă din țară. Toate au însă în comun faptul că masa trebuie să fie îmbelșugată cu alimente pe care mai avem voie să le mâncăm abia de Crăciun. De asemenea, trebuie amintite și sufletele acelora care nu se mai află printre noi. De aceea, în multe localități din Muntenia și Oltenia, gospodinele pregătesc ceva special pentru a împărți.

Așadar, pentru cei ce se întreabă ce se dă de pomană de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022, ei bine, în unele zone din țară, femeile prepară turte din mălai și ouă pe care le dau de pomană nevoiașilor, pentru sufletele celor morți. Dar și a celor vii, pentru că ofrandele preparate din mălai atrag sporul în casa celei care a respectat acest ritual.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Ce alte tradiții mai există în această zi

Acum că am aflat ce se dă de pomană de în această zi, mai amintim și alte obiceiuri care se respectau cândva în ziua de duminică, 14 noiembrie.

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce

Este un obicei întâlnit îndeosebi în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului. Femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să se poată folosi doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Obiceiul focurilor purificatoare

Credincioșii din unele comune din Covasna practică un obicei vechi, care are legătură cu focurile purificatoare. Odată cu lăsarea serii, pe dealuri se aprind focuri, acestea având scopul de a purifica zona respectivă și de a alunga spiritele rele. Prin acest ritual se mai credea că se poate asigura perpetuarea renașterii la viață.

Alungarea spiritelor rele

Cu precădere în zonele rurale, în seara de Lăsatul Secului, gospodarii ung ferestrele caselor, ușile și porțile gospodăriilor CU USTUROI, pentru a alunga spiritele rele și păguboase.

Bătutul fetelor bătrâne cu perne 

Fetele bătrâne ori necăsătorite sunt „bătute” cu pernele pentru a le avea parte de pețitori în prag (prin îmblânzirea sorții).

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...