Ce se ascunde, de fapt, într-un pliculeț de răceală. Descoperirea îi pune pe gânduri pe specialiști

Cătălina Burghelea 25.10.2021, 07:10
Ce se ascunde, de fapt, într-un pliculeț de răceală. Descoperirea îi pune pe gânduri pe specialiști

Un pliculeț cu prafuri pentru răceală este considerat de foarte mulți dintre noi varianta rapidă care pune stop stării de rău. În realitate, un astfel de pliculeț poate face mai mult rău decât bine. Un studiu făcut recent confirmă asta! Iată ce se ascunde, de fapt, în aceste prafuri de răceală.

Ce se ascunde, de fapt, într-un pliculeț cu prafuri anti-răceală

Stările febrile sau migrele cauzate de răceală sunt, de cele mai multe ori, combătute cu pliculețe cu prafuri anti-răceală. Se găsesc în orice farmacie, dar puțină lume știe ce se află cu adevărat în acea pulbere de diferite culori.

Un pliculeț de răceală poate conține până la 9 E-uri și o cantitate mare de zahăr! Specialiștii trag un semnal de alarmă despre aceste prafuri și dezvăluie care sunt cei mai des întâlniți aditivi.

Cantitate mare de aditivi alimentari

Cantitatea de E-uri găsită în pulberea fină dintr-un pliculeț anti-răceală este enormă, arată experții. Aceștia atrag atenția și asupra cantității mari de zahăr din aceste produse cu care românii își fac stocuri în fiecare sezon gripal.

Potrivit InfoCons – Protecția Consumatorilor, în medie, un plic cu prafuri anti-răceală conține o cantitate de 4 E-uri. Printre cel mai des întâlniți aditivi sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).

Cum poti sa scapi rapid de tuse cu remedii naturale. N-o sa mai calci niciodata intr-o farmacie

Pliculețele cu prafuri de răceală sunt pline de zahăr

Într-un singur pliculeț de prafuri pentru răceală poate exista o cantitate de până la 87% de zahăr, avertizează specialiștii InfoCons.

Datele InfoCons din 2018-2019 și confirmate în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală) arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-o asemenea pulbere este covârșitoare. Media de zahăr este de 36%, în condițiile în care pe unele etichete nu sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produs.

„Într-un singur plic putem găsi echivalentul a două linguriţe şi jumătate de zahăr. Sunt medicamente frumos colorate, parfumate, cu mult zahăr, pe care practic le plătim de 10 ori mai mult. În locul lor, putem să luăm o pastilă cu substanţa activă care ne este necesară pentru boala respectivă”, a declarat, în 2019, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, pentru Adevărul.

Pliculeţele de răceală nu sunt contraindicate

Pliculeţele cu prafuri anti-răceală nu sunt contraindicate, dar cantităţile mari de zahăr şi aditivii alimentari se pot cumula cu cei care se regăsesc şi în restul alimentelor, a precizat șeful InfoCons.

„Dacă într-un pliculeţ cu pulbere orală pentru răceală şi gripă care are 14 grame, 13 grame este zahăr şi mai conţine şapte E-uri, cât mai rămâne pentru substanţa activă? Ar trebui să fim mult mai responsabili când cumpărăm astfel de produse şi să nu ne gândim că dacă am întrat într-o farmacie nu trebuie să citim eticheta. Din punct de vedere al conţinutului de sodiu, 40% din produse au înregistrat cantităţi de sare”, a adăugat Sorin Mierlea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...