Ce scrie în declaraţia de avere a consilierului din Ministerul Dezvoltării acuzat că a primit șpagă o mașină de lux. S-a aflat tot

Stan Filon 10.11.2021, 15:46
Ce scrie în declaraţia de avere a consilierului din Ministerul Dezvoltării acuzat că a primit șpagă o mașină de lux. S-a aflat tot

Acum s-a aflat ce scria în declarația de avere a consilierului din Ministerul Dezvoltării arestat pentru luare de mită. Consilierul a solicitat unui om de afaceri o mașină de 80 de mii de euro și suma de 50.000 de lei, pentru a trece cu vederea unele nereguli pe care le-a descoperit la compania acestuia.

Declaraţia de avere a consilierului din Ministerul Dezvoltării acuzat că a primit șpagă o mașină de lux, plină de lacune

Viorel Dinu, consilierul din cadrul Ministerului Dezvoltării, angajat chiar la Corpul de Control, se pare că nu și-a completat niciodată în spiritul legii declarația de avere. Din aceasta au lipsit mereu case și mașini, potrivit unei anchete făcute de g4media.ro. Consilierul și familia sa trăiesc de mai bine de 10 ani într-o vilă din comuna Domnești-Ilfov, care nu a fost trecută niciodată în declarația de avere. Din declarația respectivă reiese că familia respectivă, formată din soț, soție și doi copii, s-a bazat mereu pe salariul tatălui.

În plus, dintr-o sentință judecătorească reiese faptul că soția lui Dinu conducea, în 2019, o mașină care, de asemenea, nu este menționată în vreo declarație de avere a acestuia. Nu este menționată nici participația soției într-o fabrică de îmbuteliere a apelor minerale, proiect care a fost abandonat însă.

Declaratia de avere a consilierului din Ministerul Dezvoltarii acuzat ca a primit spaga o masina de lux, plina de lacune
Declaratia de avere a consilierului din Ministerul Dezvoltarii acuzat ca a primit spaga o masina de lux, plina de lacune. Sursa foto: luju.ro

A ”omis” să treacă în declarația de avere vila în care locuiește de 10 ani

Iată care este sumarul declarațiilor de avere semnate de Viorel Dinu între 2012 și 2021: un apartament de 67 mp în București, cumpărat în 1999, în coproprietate cu soția și o mașină Toyota Corolla achiziționată în 2007 și declarată daună totală în urma unui accident din 2016.

Acesta a mai trecut în 2007 un credit de 11.000 de euro care avea dată scadentă în 2014, prelungit apoi până în 2017 pentru suma de 17.000 de euro. În 2016, Dinu a contractat alte două credite, de câte 8.500 de euro.

Viorel Dinu nu și-a trecut mereu nici măcar salariul. A făcut-o doar în 2012 (aproape 39.000 lei), 2013 (circa 35.000 de lei), 2016 (aproape 40.000 de lei), 2019 (81.670 lei), 2020 și 2021 (câte 88.000 de lei). Soția sa apare cu venituri doar în 2019 (48.000 de lei), 2020 (60.000 de lei) și 2021 (66.000 de lei), perioadă în care a fost consilier juridic la o instituție subordonată Primăriei București.

Chiar dacă în declarația de avere apare un singur apartament, într-o sentință judecătorească cei doi soți apar a avea domiciliul în comuna Domnești-Ilfov, unde cei doi au o vilă, pe care a omis în fiecare an să o treacă în declarația de avere. ”Este casa lor, au autorizație de construire pe numele lor de vreo 10 ani”, a declarat pentru sursa citată viceprimarul localității, Costel Ștefan.

Mașina Volkswagen nu a fost trecută niciodată în declarația de avere

În anul 2019, soția lui Viorel Dinu raporta că mașina sa proprietate personală marca Volkswagen a fost spartă în timpul unui concediu în Sinaia, iar hoții au reușit să fure un laptop marca Mac Book PRO și un ceas bărbătesc de mână marca SEIKO, în cutia originală, bunuri evaluate la 15.000 de lei. Viorel Dinu nu a declarat niciodată că ar avea în posesie un autoturism Volkswagen.

Consilierul se află acum în arest. Conform DNA, în cursul anului 2020, Viorel Dinu, în calitatea menționată mai sus, ”ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei societăți comerciale, un autoturism de lux, în valoare de aproximativ 80.000 de euro.

Folosul necuvenit menționat mai sus, ar fi fost pretins și primit de inculpat pentru a nu constata nereguli ce ar fi atras sancțiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre societățile comerciale administrate de omul de afaceri le avea încheiate cu două primării din țară. Aceste contracte de execuție lucrări erau finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.)”.

Acuzațiile s-au înmulțit, după ce oamenii legii au mai aflat de la dununțător că Valentin Dinu i-ar fi solicitat 50.000 de lei pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În prezent, Viorel Dinu se află în stare de arest preventiv.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...