Ce schimbări va aduce nouă lege a pensiilor. Tot ce trebuie să ştie pensionarii despre veniturile de la stat

Nicu Stan, George Capoeanu 26.05.2021, 13:17
Ce schimbări va aduce nouă lege a pensiilor. Tot ce trebuie să ştie pensionarii despre veniturile de la stat

Ce schimbări va aduce nouă lege a pensiilor. Tot ce trebuie să ştie pensionarii despre veniturile de la stat este disponibil în articolul de mai jos.

Legea pensiilor, modificată pentru a treia oară în ultimii 30 de ani. Care sunt noutățile

Noua lege a pensiilor va aduce modificări importante pentru pensionari. Astfel, noua formulă de calcul a pensiilor promite să elimine inechitățile și va respecta principiul la contribuții egale, pensii egale. De asemenea, stagiile de cotizare şi vârstele de pensionare nu se modifică, însă cei trecuți de 65 de ani vor putea să mai muncească în continuare.

Premierul Florin Cîțu a spus că reforma pensiilor este necesară, pentru că în următorii 15 ani sistemul nu va mai fi sustenabil.

Modificariile vor respecta principiul la contribuții egale, pensii egale
Modificariile vor respecta principiul la contribuții egale, pensii egale

Pe cine favorizează indicele de corecție

Legea pensiilor a suferit nu mai puțin de 3 modificări în ultimii 30 de ani, timp în care s-au acumulat inechităţi. Spre exemplu, indicele de corecţie îi favorizează, de câțiva ani încoace, pe aceia care ies acum la pensie, față de ce care s-au pensionat mai înainte.

”Această inechitate se va rezolva prin noua formulă de calcul a pensiilor, unde practic avem acelaşi număr total de punctaj, care se va înmulţi cu un indicator de referinţă pe care îl vom defini în noul act normativ, astfel încât la aceleaşi puncte realizate vor avea cuantumuri de pensii egale”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, scrie stirileprotv.ro.

Noua Lege a Pensiilor este aproape gata

Noul proiect de modificare a Legii Pnesiilor este finalizat în proporţie de 80% şi urmează să intre în dezbatere publică. Modificările ţin cont şi de alte elemente de contributivitate decât cele de până acum.

Cum ar fi, acordul global, folosit că principala formă de retribuire înainte de 1989, însă şi de sporurile nepermanente pentru care au fost achitate contribuţiile CAS.

Casa de Pensii verifică toate dosarele

De asemenea, Casa de Pensii va verifica toate dosarele existente şi este posibil că principalele inechităţi să fie descoperite acolo unde nu au fost luaţi în calcul toţi anii de muncă sau tot ce s-a contribuit.

”Cu cât contribuţia de CAS este mai mare, adică venitul este mai mare şi contribuţia este mai mare, evident şi pensia din calcul va fi mai mare. Nu luăm în calcul să plafonăm veniturile beneficiarilor care realizează nişte venituri foarte mari”, a mai spus Daniel Baciu.

Nu se modifică stagiile de cotizare

Noul act normativ nu va modifica nici stagiile de cotizare, unde cel minim va rămâne de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Cel complet va rămâne de 35 de ani pentru toţi plătitorii de CAS.

”Ca să fie foarte limpede în privinţa vârstei de pensionare nu s-a discutat creşterea vârstei de pensionare. Discutăm constant despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activi. Ceea ce este total diferit”, a precizat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Câți români sunt dispuși să muncească chiar dacă au vârsta de pensionare

În prezent există peste o sută de mii de români care vor să muncească, deşi au împlinit vârsta de 65 de ani, vârsta de pensionare. Astfel, în prezent, Ministerul Muncii lucrează la reformarea sistemului public de pensii şi la salarizare.

”Ambele sisteme sunt grevate de inechităţi. Procese câştigate de oameni împotriva statului pentru care plătim zeci de milioane de lei pe an”, a mai spus Raluca Turcan.

Dan Barna, despre noua Lege a Pensiilor

”În momentul acesta este şi concluzia la care am ajuns în discuţia coaliţiei. E foarte clar – şi acesta este un angajament faţă de Comisie – că vorbim de o nouă lege a pensiilor”, a precizat și vicepremierul Dan Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe