Brexit: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Marii Britanii din UE. Nigel Farage: „Odată ce am plecat nu ne mai întoarcem”

Raluca Juncu 30.01.2020, 08:00
Brexit: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Marii Britanii din UE. Nigel Farage: „Odată ce am plecat nu ne mai întoarcem”

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană începe să devină tot mai mult o realitate. Miercuri seara, plenul Parlamentului European s-a reunit la Bruxelles pentru a vota pentru ultima dată documentul care prevede „plecarea” Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, au trasnmis agențiile internaționale de presă.

Documentul a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi împotrivă şi 13 abţineri, ceea ce întrunește majoritatea simplă a voturilor exprimate. Data oficială la care Regatul Unit al Marii Britanii va ieși oficial din Uniunea Europeană este vineri, 31 ianuarie 2020, la ora 23:00.

Să fie Brexit începutul sfârșitului pentru UE?

Brexitul ar putea marca începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană, dacă ar fi să ne axăm după spusele lui Nigel Farage din plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles. Liderul Partidului Brexit a transmis că el speră ca acestă să fie de fapt începutul sfârșitului Uniunii Europene.

„Sper că aceasta este începutul sfârşitului acestui proiect. Este un proiect rău, nu este doar nedemocratic, ci este antidemocratic”, a declarat Nigel Farage.

Nigel Farag, liderul care a condus ieșirea Marii Britanii din UE. Foto: captură Youtube
Nigel Farage, liderul care a condus ieșirea Marii Britanii din UE. Foto: captură Youtube

„Ce se întâmplă la ora 23:00 în această vineri, 31 ianuarie 2020, marchează un punct fără întoarcere; odată ce am plecat nu ne mai întoarcem, restul sunt detalii”, a încheiat ferm politicianul britanic.

Pe de altă parte, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen crede contrariul: „Vreau ca UE și Marea Britanie să rămână prieteni buni și parteneri buni. Vă vom iubi mereu și nu vom fi niciodată departe, trăim în Europa”, a spus președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, Președinta Comisiei Europene. Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER
Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, Președinta Comisiei Europene. Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

După vot, europarlamentarii au marcat ieșirea din Marea Britanie cântând pe Auld Lang Syne.
Regatul Unit a votat pentru prima dată ieșirea din Marea Britanie în 2016. Procesul legal de a părăsi UE a început pe 29 martie 2017, Regatul Unit invocând Articolul 50⁠(d) din Tratatul de la Lisabona, informând oficial UE că Regatul Unit dorește să se retragă. Documentul stipulează că negocierile de ieșire din cadrul uniunii vor dura doi ani. Trei ani mai târziu, pe 31 ianuarie 2020, Brexitul devine realitate.

După data de vineri, urmează o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. În măsura în care Marea Britanie va dori să redevină membru al Uniunii Europene, statul va trebui să se supună regulilor obișnuite de aderare.
În procesul ieșirii Marii Britanii din UE este important de precizat rolul pe care l-a avut Cambridge Analytica. Firma de consultanță politică, ce s-a folosit de datele din Social Media ale britanicilor a fost unul din instrumentele de influențare a alegerilor în favoarea inițiatorilor campaniei Leave.Eu, care a coordonat „despărțirea” Regatului de UE, potrivit The Guardian.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe