Ce sărbătoare importantă este în calendarul ortodox, joi – 29 august. Ce nu ai voie să faci în această zi

Stefan Daniel 29.08.2019, 12:26
Ce sărbătoare importantă este în calendarul ortodox, joi – 29 august. Ce nu ai voie să faci în această zi

În fie care an, pe 29 august, în calendarul ortodox este trecută o altă sărbătoare importantă pentru creștini. De multe ori, este trecută cu vederea, dar, din punct de vedere bisericesc, este ultima sărbătoare importantă din acest an. Anul bisericesc începe de la 1 septembrie. De aceea sărbătorim întâi Adormirea Maicii Domnului și abia apoi nașterea acesteia. Află în rândurile următoare despre ce este vorba și ce tradiții și obiceiuri există din popor.

Sărbătoare importantă pe 29 august

Ce sărbătoare importantă este în calendarul ortodox, joi - 29 august. Ce nu ai voie să faci în această zi
În fiecare an, pe 29 august se comemorează Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Este mai degrabă o zi de comemorare, decât una a bucuriei, dar depinde cum privești lucrurile. În fiecare an, pe 29 august, se comemorează Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

La fel ca Adormirea Maicii Domnului și Schimbarea la față a Domnului, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare eshatologică. Acest termen provine din limba greacă veche, iar eshatologia este o doctrină filosofică și teologică ce semnifică posibilitatea existenței individuale după moarte. De exemplu, în ortodoxie, despre Fecioara Maria se spune că s-a urcat la ceruri, alături de Fiul său, cu tot cu trup.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare despre o crimă cu puternice semnificații pentru creștini

Ce sărbătoare importantă este în calendarul ortodox, joi - 29 august. Ce nu ai voie să faci în această zi
Aceasta este o sărbătoare eshatologică, la fel ca Adormirea Maicii Domnului

Ioan Botezătorul a fost privit cu ostilitate de către regele Irod, dar mai ales de către Irodiada, femeia care a fost, de fapt, soția fratelui regelui, dar cu care trăia în desfrâu. Și cu fiica acesteia, de asemenea, Salomeea, care-i era nepoată.

Ioan Botezătorul, care era predicator întru numele lui Hristos, îi mustra mereu din cauza traiului nelegiuit pe care-l duceau. Sigur, pe Irod nu prea îl interesau ocările acestui sărăntoc înveșmântat în piele de cămilă. Mai degrabă îl considera nebun. Irodiada și fiica sa, în schimb, îl urau foarte tare, pentru că le rănise orgoliul depravat. Astfel, au pus la cale execuția lui prin ordin regal.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

La una dintre ospețele lipsite de măsură, Salomeea a fost pusă de mama sa să-l seducă (și mai mult) pe Irod cu un dans lasciv specific acelei epoci și regiuni. Într-atât de mult i-a plăcut și l-a amețit dansul fetei, încât la final, i-a spus că poate să-i ceară orice și îi va aduce de-ndată. Exact asta a fost scopul, așa că Salomeea i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: ce nu ai voie să faci când vine această sărbătoare

Ce sărbătoare importantă este în calendarul ortodox, joi - 29 august. Ce nu ai voie să faci în această zi
Tăierea capului lui Ioan Botezătorul, o crimă izvorâtă din desfrâu și ură

29 august este o zi de post, potrivit credinței ortodoxe. Din două motive: ca să nu ne asemănăm cu Irod și ospățul lui depravat, dar și pentru a cinsti viața înfrânată a lui Ioan Botezătorul. Chiar dacă nu poți să ții post, e bine să mănânci cu măsură, să fii echilibrat.

De asemenea, în popor, mai există credința că în această zi nu e bine să folosești cuțitul. Toate alimentele se rup cu mâna. Ce-i drept, pe vremuri, oamenii mâncau mai mult alimente care se puteau rupe cu mâna.

Mai era cândva și credința că nu era bine să tai și să mănânci fructe și legume rotunde, de exemplu pepenele. Dar acestea sunt mai degrabă superstiții, credințe păgâne, deci nu au legătură cu creștinismul.

Urmăriți Impact.ro și pe