EXCLUSIV

Ce șanse are Theodor Andrei, solistul de doar 19 ani, la Eurovision. Horia Moculescu și Mihai Trăistariu sunt categorici: „Băiatul ăsta e un pic cam necopt, dar e înțepat”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 14.02.2023, 21:11

Finala națională Eurovision, de sâmbăta trecută, show difuzat de TVR, a desemnat numele artistului care va reprezenta România, la marea finală de la Liverpool. Ce șanse are Theodor Andrei? Vârsta, de doar 19 ani, va fi oare un impediment? Iată cum l-au evaluat, în exclusivitate pentru Impact.ro, compozitorul Horia Moculescu și solistul Mihai Trăistariu, artiștii care l-au jurizat și premiat, adesea, la festivalurile din țară.

Horia Moculescu: „Noi nu avem o pregătire muzicală ca popor”

Horia Moculescu susține, pentru Impact.ro, că solistul Theodor Andrei este, de altfel, un răsfățat al premiilor de specialitate, în concursurile de profil din întreaga țară:

„Îl cunosc de când avea 15 ani. Acum are 19 ani, dar a cui voce este oare pregătită vreodată? Îl încurajăm, desigur, ca pe orice reprezentant al României. Mi-a făcut mereu o impresie bună, în noiembrie anul trecut a fost la Festivalul de la Focșani, unde eu fac parte de mulți ani din juriu. A luat mereu foarte multe premii.

L-am rugat însă să nu-mi mai cânte o anume piesă, căci a cântat-o la 5 festivaluri și m-a plictisit. Este modern, este altceva. Nu ne mai ducem cu un bariton, ca în alți ani, ne ducem cu el de data asta. Depinde ce vrem, ce dorim, ce se caută la un astfel de eveniment.

La Eurovision, singurul solist român care avea șansa reală să câștige Trofeul Eurovision, dar nici nu l-am trimis măcar, este Laurențiu Cazan, cu piesa „Say Something”. Se clasase pe loc secund, în 1993, la finala națională. Noi nu avem o pregătire muzicală, ca popor. Ne trag înapoi și show-urile din spatele artistului”.

Mihai Trăistariu: „Va reuși o carieră, căci e înțepat”

Și Mihai Trăistariu, câștigătorul onorantului loc 4 la Eurovision, ediția din 2006, cu piesa „Tornero”, l-a jurizat adesea pe tânărul solist, care ne va reprezenta la Eurovision:

„Niciodată vocea unui solist nu este suficient de pregătită, uitați-vă și la artistele de talie internațională, precum Celine Dion și Madonna, ele fac în continuare canto și la vârsta asta. La vârsta de 19 ani, băiatul ăsta e un pic necopt, îl știu de la 8-9 ani. L-am jurizat adesea, de micuț, a fost mereu foarte talentat, original, nu copia pe nimeni. Ca artist îmi place mult, va reuși o carieră, căci e înțepat, așa.

Dar cu piesa asta în limba română nu îl văd votat de străini, poate, în limba engleză. Îmi place că n-are emoții, n-are nicio treabă, stăpânește scena pe deplin. Însă, la Eurovision, nu mai există niciun tipar, vine cineva cu ceva la plesneală și ia trofeul. Nu o să avem ce să îi reproșăm, dar măcar să aibă un spectacol bun, ca să atragă măcar așa voturile”.

Theodor Andrei este un răsfățat al premiilor la concursurile naționale. Vrea să aducă acasă marele trofeu

România va fi reprezentată la Eurovision 2023, ediție care se va desfășura în Marea Britanie, în perioada 9-13 mai, de Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”. Theodor Andrei are peste 100 de melodii compuse și deține Marele Trofeu al Festivalului „Mihaela Runceanu”, în 2022.

Este foarte încrezător în forțele sale. Iată ce a declarat, imediat după performanța de sâmbătă, din marea finală națională Eurovision, de la TVR:

„Știu că am făcut promisiuni mari și nu o să dau înapoi de la ele. Poate că există oameni care cred că o să mă las pe tânjală. Adevărul este că nu mă las copleșit de fericirea câștigării Selecției Naționale, pentru că este jumătate din visul meu îndeplinit. Mai este aducerea trofeului acasă. Asta urmează, asta îmi doresc din tot sufletul și sunt dispus să nu dorm până la Liverpool, ca să se întâmple așa.

Mai este puțin până acolo. Urmează prestația de la Liverpool și tind să cred că alăturarea de genuri și de limbi – și asta este un atu foarte mare – pentru că cine nu înțelege româna o ia ca pe o structură ritmică, iar cine o înțelege o dezvoltă în profunzime și se gândește că e un storyland foarte profund acolo”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...