Ce salariu are Nicușor Dan? Suma pe care o încasează după 4 ani de mandat: „Puteam să am și mai puțin, că mă descurcam”

Emanuela Pană 18.03.2024, 15:50
Ce salariu are Nicușor Dan? Suma pe care o încasează după 4 ani de mandat: „Puteam să am și mai puțin, că mă descurcam”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a dezvălui recent ce salariu încasează ca edil-șef. Acesta a ținut să precizeze și ”cât de bogat” este după patru ani la conducerea Primăriei Generale a Capitalei: ”În momentul acesta, maşina nu merge, are valoare sentimentală”, declarat el. Vezi ce salariu are Nicușor Dan.  

Ce salariu are Nicușor Dan, primarul Capitalei?

Nicușor Dan, persoana care stă la cârma Capitalei de patru ani, a dezvăluit ce salariu încasează ca primar la o emisiune de televiziune. Edilul a precizat că este mulțumit de această sumă, spunând că s-ar fi descurcat și cu mai puțini bani. 

De la 1 ianuarie 2024, salariile primarilor și președinților de consilii județene au crescut cu 5%, conform ”Ordonanței trenuleț”, pe baza căreia a fost făcut bugetul de stat pe 2024. În urma acestei majorări, venitul primarului general al Capitalei a înregistrat o creștere semnificativă. De asemenea, viceprimarii, primarii de sector și președinții de consilii județene au primit sume importante în plus la leafă.  

”Salariul meu acum este de 20.000 de lei net. Am avut 16.000 de lei, acum a crescut”, a dezvăluit edilul. Acesta a spus că, în prezent, locuiește în chirie, precizând suma exactă pe care o scoate din buzunar pentru apartamentul în care stă cu soția și cei doi copii. 

”Chiria e de 590 euro, rata este 580 de euro şi rămân cu 14.000 de lei. Sunt mulțumit. Puteam să am și mai puțin, că mă descurcam. Sunt un om normal din punct de vedere al valorilor personale”, a adăugat primarul Capitalei.  

Citește și: Taxele şi impozitele pentru anul 2024 vor fi majorate. Cum justifică Nicușor Dan această decizie

Ce avere are în prezent Nicușor Dan?

Deși se află la conducerea celei mai bogate primării din țară, Nicușor Dan nu figurează pe lista celor mai avuți edili din țara noastră. El și familia sa locuiesc în chirie și nu dețin o locuință proprie. De asemenea, Nicușor Dan conduce un autovehicul vechi de aproape 40 de ani, un Citroen fabricat în 1986. 

Ce salariu are Nicusor Dan
Ce avere are Nicusor Dan, primarul Capitalei

Potrivit declarației sale de avere, Nicușor Dan deține și un teren cu o suprafață de 7.460 metri pătrați în stațiunea Predeal, achiziționat în 2007. În document se menționează și un împrumut de 20.000 de lei acordat unui prieten, împreună cu alte datorii. 

Concret, Nicușor Dan are un credit în valoare de 100.000 de euro, precum și două împrumuturi de la persoane fizice, de 27.000 de euro și 25.000 de euro. În 2023, acesta a câștigat 195.910 lei în calitate de primar.  

Vezi și: Cum va arăta cheiul Dâmboviței după transformare. Primarul Nicușor Dan a anunțat proiectul pentru noua zonă de promenadă. Foto

Salariile primarilor au crescut cu 5% la începutul anului  

Anul 2024 a adus o serie de majorări de venituri pentru unii români: profesori, pensionari și unii bugetari. În proiectul de buget pentru 2024 era prevăzută o creștere de salarii de 5% pentru bugetari, în special pentru primari și președinți de consilii județene, cu excepția demnitarilor și personalului din justiție care a primit în 2023 majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare. 

În urma majorării, salariul lui Nicușor Dan a crescut, după cum a afirmat chiar el, de la 16.000 de lei net la 20.000 de lei net.  

De la 1 iunie 2024 va crește și salariul minim în România. Acesta ar urma să se majoreze de la 3.300 lei brut la 3.700 lei de la 1 iulie 2024, menținându-se până atunci facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariu minim brut. 

Pentru a ”asigura cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri”, premierul Marcel Ciolacu a luat hotărârea de a nu majora salariul minim de la începutul anului. În negocierile cu patronatele, acestea propuneau o creștere progresivă la 3.700 de lei până la 1 ianuarie 2025. Reamintim că în luna octombrie 2023, Guvernul a majorat salariul minim brut de la 3.000 la 3.300 lei. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...