Ce salarii sunt la ANAF – cât câștigă un inspector la început de drum și ce salariu are unui cu experiență

Daria Petrescu 29.10.2020, 09:26
Ce salarii sunt la ANAF – cât câștigă un inspector la început de drum și ce salariu are unui cu experiență

În urmă cu un an, salariile angajaților de la Agenția Națională de Administrare Fiscală au fost majorare. Banii primiți de aceștia sunt în funcție de atribuțiile fiecăruia. Rolul oamenilor care lucrează la ANAF este acela de a colecta impozitele, taxele și contribuțiile la stat datorate de români. Se pare că angajații din conducere primesc salarii mai mult decât decente și întrec orice imaginație. Iată ce salarii sunt, de fapt, la ANAF.

Ce salarii sunt la ANAF

Organul de specialitate al administrației publice centrale din România oferă angajaților salarii frumușele, unele dintre ele, la care nu te-ai fi gândit. Un angajat ANAF câtșigă o sumă mai mult decât decentă.

Astfel că, mai bine de jumătate din angajații de la Ministerul de Finanțe și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) câștigă lunar, în mână, mai mult de 4.000 lei. Această informație a fost furnizată de dcbussines.ro. Este o sumă pe care ar primi-o un angajat IT, de cele mai multe ori.

De asemenea, un consilier superior cu experiență de aproximativ 14 ani de experiență are ca salariu aproximativ 5100 de lei net. Informația este furnizată de sursa citată mai sus. Un inspector la început de drum ar putea ajunge la un salariu lunar de 3500 lei.

Însă, la această sumă, se adaugă și sporurile sau bonusurile, atunci când este cazul. Mai mult, președintele instituției, vicepreședintele sau secretarul general, primesc salarii de 11.000 de lei până la 16.000 lei.

În 2019, salariile unor angajați au fost mărite

O parte din angajații la stat au primit de curând o veste excepțională. Salariile unora vor crește considerabil, ajungând să încaseze și 9.000 de lei. Mai exact, este vorba de aproximativ 300 de inspectori antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor.

Cei din urmă au fost detașați la parchete.  După transferul aferent, salariile celor 300 de inspectori vor exploda și cu 3.000 de lei, în funcție de grad la suma de 9.000 de lei. Salariile din justiție sunt mult mai mari decât cele de la ANAF.

Ministrul Finanțelor Publice a declarat anul trecut, că a cerut încetarea detașărilor pe poziții de conducere din ANAF

„Avem cam 300 şi ceva de inspectori fiscali care, astăzi, sunt detaşaţi la parchete, pentru a ajuta parchetele în activităţile lor curente, lucru care la fel am cerut să înceteze, în sensul că ori toţi cei 300 şi ceva rămân la parchete şi am modificat schema de funcţionare, cu posturile să rămână acolo şi să întrerupem orice fel de legătură, ori, dacă se întorc – dar nu îmi doresc acest lucru – să poată să o facă, dar să nu mai fie această detaşare şi încrengătură între instituţii.

În 2019, salariile au fost majorate
În 2019, salariile au fost majorate

Avem legile care sunt clare şi transparente pentru toată lumea şi acţionăm în baza acelor legi. Protocoalele nu se justifică”, a spus anul trecut  Eugen Teodorovici

„Se face o discriminare. Este vorba de organe specializate ale statului, 22.000 de oameni. La o parte dintre ei le scade salariul. La inspectorul vamal îi scade salariul cu 1.500 de lei (…)

Eu fac scheme de fraudare pe evaziune fiscală, aplic directive europene și nu vorbesc ca să mă laud în fața dumneavoastra (…) Când m-am uitat la sporurile altor colegi, mi-a venit rîu.

Noi nu avem niciun spor, nimeni din ANAF. Este o rușine. Nu vom colecta pentru că și eu și colegii mei ne vom reorienta în alte structuri, unde salariile acum au crescut cu 200%. Și atunci colectarea statului cine o va face?”, a spus Mariana Manea, functionar ANAF, în urmă cu un an.

Urmăriți Impact.ro și pe