Se dau bani pentru mii de români. Cine primește până la 75 la sută din salariul brut

Iancu Andreea 21.10.2020, 16:00
Se dau bani pentru mii de români. Cine primește până la 75 la sută din salariul brut

Mai mulți români ar putea primi bani de la stat, ca urmare a unor modificări ale cadrului legislativ. Astfel, potrivit Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, o serie de români vor beneficia de 75 la sută din salariul brut. Află care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii pentru a putea intra în posesia sumelor.

Ministrul Muncii dă bani părinților

Violeta Alexandru a vorbit recent despre o serie de completări aduse cadrului legislativ deja existent prin care urmează să acorde zile libere plătite părinților ai căror elevi studiază exclusiv online la școală, dar și celor din sistemul hibrid.

Astfel, Ministrul Muncii a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că unul dintre părinți va beneficia de 75% din salariul brut. Totuși, suma primită de membrul familie nu va putea depăși 75% din salariul mediu brut. Această decizie vine ca urmare a necesității ca unul dintre părinții elevilor să rămână acasă pentru a-l supraveghea pe cel mic.

”Știu exact, în zona de competență a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscriși în unitățile de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, intrate în scenariile 2 și 3. Am spus-o constant, în fiecare zi a săptămânii. Reiau.
Imediat după ce comitetele județene pentru situații de urgență au decis trecerea școlilor din anumite localități, inclusiv din București, în scenariul 2 (prezența la cursuri alternativ cu învățământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, și în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) pentru un părinte.”, explică ministrul printr-o postare pe Facebook.

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, a anunțat că părinții vor putea primi 75% din salariul brut
Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, a anunțat că părinții vor putea primi 75% din salariul brut

Violeta Alexandru:  „Aceleași reguli de acordare pe care le-am avut în legea 19/2020 „

Ministrul Muncii a vorbit despre cadrul legislativ deja existent încă din perioada stării de urgență. Astfel, în contextul actual, în care mai multe orașe sunt vizate de scenariile 2 și 3, Violeta Alexandru prelungește practic acțiunea legii 19/2020.

„Deja reglementasem și gestionăm situația părinților din școlile în care se descoperă un focar covid, certificat de o anchetă epidemiologică. Acum completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluției situației din țară respectiv din școli. Adăugăm și scenariile 2 și 3. Aceleași reguli de acordare pe care le-am avut în legea 19/2020 cu care am plecat la drum, de la începutul stării de urgență.
Toate avizele ministerelor, al CES și al Consiliului Legislativ sunt luate. Am rămas în permanență la dispoziția angajatorilor și a angajaților care au avut diferite propuneri. Zeci de sugestii. Am trecut prin toate. Intru cu acest act normativ în ședința de guvern.
Am terminat și aici. Gestionăm deja alte provocări. În fiecare zi”, este mesajul Ministrul Muncii.

În prezent, în scenariul roșu, care presupune închiderea completă a unităților de învățământ și școala exclusiv online, se află Bucureștiul, Cluj Napoca și județul Alba. Scenariul galben este valabil pentru copiii care trebuie să meargă la cursuri în mod alternativ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...