Ce să nu faci la un interviu de angajare? Greșeli pe care trebuie să le eviți ca să obții un job

Emanuela Pană 18.10.2023, 18:28
Ce să nu faci la un interviu de angajare? Greșeli pe care trebuie să le eviți ca să obții un job

Interviul de angajare reprezintă o etapă extrem de importantă când vine vorba despre găsirea unui loc de muncă, iar, din cauza neatenției sau a unor gafe, poți pierde oportunitatea pe care o ”vânai” de atât de mult timp. Așadar, iată ce să nu faci la un interviu de angajare, dacă vrei să-ți crești șansele de a obține jobul dorit.  

Greșeli comune la interviul de angajare 

Interviul de angajare poate fi un moment stresant pentru fiecare dintre noi, mai ales pentru cei care sunt la primul lor job. Însă, dacă știi cum ar trebui să te comporți și ce anume să faci sau, mai bine zis, să nu faci, nu ar trebui să fie o problemă atât de mare.  

Dacă vrei să obții postul mult dorit, trebuie să știi că există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci/ să le zici niciodată. Înainte de a enumera cele mai comune greșeli la interviul de angajare, trebuie să stabilim un lucru: emoțiile sunt normale.  

Este normal să fii emoționat atunci când participi la un interviu de angajare, așa că nu trebuie să îți faci griji pentru asta. Trebuie doar să gândești pozitiv și să ai atitudinea corespunzătoare. Așa vei reuși să faci față tuturor provocărilor.  

Când vine vorba despre greșeli referitoare la interviul de angajare, unul dintre cele mai grave lucruri pe care le poți face este să nu te pregătești suficient. Pentru a evita această greșeală, trebuie să: cercetezi compania, înveți cât mai multe despre poziția vacantă, te antrenezi cu întrebări standard și să îți pregătești propriile întrebări.  

O altă greșeală comună la interviu este să nu fii atent la felul în care comunici. În aproape orice domeniu, comunicarea eficientă este un lucru esențial. Așadar, ascultă cu atenție, vorbește clar și concis, folosește exemple, pune întrebări și cere feedback. 

Citește și: Vești bune pentru românii care își caută de muncă. Ce oferte de angajare sunt și salariile oferite

Ce să nu faci la un interviu de angajare? 

Acum că am stabilit, în mare, ce trebuie să faci la un interviu de angajare, iată o listă de lucruri pe care ar trebui să le eviți cu orice preț:

1. Întârzierea la interviu: să te prezinți la timp la un interviu de angajare este un lucru esențial, deci nu întârzia! A întârzia la interviu demonstrează lipsă de respect față de programul angajatorului și poate lăsa o primă impresie negativă.

2. Îmbrăcăminte nepotrivită: aspectul contează. Alege o ținută adecvată domeniului de activitate și nivelului postului la care aplici. Îmbrăcămintea nepotrivită poate indica neprofesionalism. Evită culorile țipătoare, care pot distrage atenția sau pot fi copleșitoare.

În schimb, optează pentru tonuri neutre, cum ar fi negru, albastru marin, gri și maro. Totodată, evită articolele vestimentare precum blugii rupți sau fustele extrem de scurte și mulate, precum și hainele excesiv de revelatoare sau șlapii (ține papucii acasă).

3. Comportament neprofesional: evită limbajul vulgar, glumele nepotrivite sau comportamentul neprofesional în general. Păstrează o atitudine respectuoasă și serioasă pe tot parcursul interviului.

4. Neglijarea limbajului corpului: gesturile, expresiile faciale și contactul vizual sunt la fel de importante precum răspunsurile tale. Încearcă să nu transmiți nesiguranță sau să te lași copleșit de emoții.

5. Criticarea fostului angajator: nu critica sau vorbi negativ despre experiența anterioară la un loc de muncă sau despre foștii angajatori. Acest lucru poate ridica semne de întrebare cu privire la atitudinea ta.

Vezi și: Jobul perfect există. Ce trebuie să faci pentru un salariu de 127.000 de dolari, oferta de angajare a devenit virală

Ce trebuie să mai știi atunci când vrei să te angajezi?  

Atunci când te prezinți pentru un interviu de angajare, este important să pui la rândul tău întrebări. Nu rata oportunitatea de a-i demonstra angajatorului interesul și angajamentul tău. Pune întrebări despre companie, echipă și așteptările cu privire la postul respectiv. 

Ce sa nu faci la un interviu de angajare?
Greseli la interviul de angajare

Nu aduce în discuție salariul sau beneficiile înainte ca angajatorul să îți vorbească despre buget. Evită să faci acest lucru întrucât poți lăsa impresia că te interesează doar partea financiară. Și felul în care se încheie un interviu este important.  

Prin urmare, după ce s-a terminat discuția, asigură-te că mulțumești angajatorului pentru oportunitate și reiterează interesul tău pentru poziția respectivă. Prin pregătire, respect și profesionalism, poți transforma un interviu într-o oportunitate de succes.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...