INTERVIU EXCLUSIV

Ce s-a schimbat după tragedia Colectiv în România. Un actor celebru ne duce în culisele teatrului: „A dispărut” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 23.06.2023, 17:09
Ce s-a schimbat după tragedia Colectiv în România. Un actor celebru ne duce în culisele teatrului: „A dispărut” EXCLUSIV

Săptămâna aceasta am avut un moment în care, vrând-nevrând, ne-am adus aminte de tragedia de la Colectiv și responsabilii pentru incendiul care a curmat viața a 65 de tineri. Din păcate, a fost nevoie de o tragedie pentru ca unele baruri sau chiar teatre să se închidă și organizarea de spectacole să se schimbe. În cadrul interviurilor Impact.ro am stat de vorbă cu actorul Vlad Logigan, care este și profesor la UNATC, despre reguli și responsabilități pe scenă, dar și despre momentele de după Colectiv, când atenția pentru siguranță era alta.

Pompierul de serviciu: „Poate că nu este rău că s-au închis”

În principiu, într-o instituție de spectacole, există mereu un pompier de față, iar actorii sunt obligați să semneze anual o fișă prin care își asumă răspunderea că orice improvizație va fi gestionată cu atenție. De asemenea, personalul tehnic și artistic este atenționat asupra pericolelor care pot apărea în urma unor acte artistice care periclitează siguranța spectatorului sau a actorilor care sunt pe scenă.

„Teatrul Foarte Mic este închis de atunci, pe motiv că nu avea suficiente ieșiri, poate după reconsolidarea prin PNRR . Unele poate că nu este rău că s-au închis, pentru că pericolul în cazul unui cutremur sau a unui incendiu, ca în cazul Colectiv, este mare. Poate că e mai bine că nu au voie acolo să stea două-trei sute de persoane înghesuiți ca sardinele. Chiar dacă în detrimentul unui act artistic, care este o cântare sau o piesă de teatru jucată într-un spațiu neconvențional.

A dispărut chestia cu focul pe scenă, la teatru oricum rar se folosea foc pe scenă. La Bulandra am jucat 14 ani Crimă și Pedeapsă, Sonia avea o lumânare, vine și citește din Biblie, am înlocuit-o cu o lumânare electrică, care, nu astricat momentul dar…”, spune actorul.

Moment dramatic după tragedia de la Colectiv într-o sală de spectacole

Actorul mai povestește și despre un moment în care, în spațiul public, panica pusese stăpânire pe oameni, era imediat după incendiul de la Colectiv. Chiar și mașinile de fum, cele care produc efectele speciale, puteau strica o stare de spirit. Spectatorii însă au fost mai fascinați de actul artistic și nu s-au lăsat copleșiți de frică. Vlad Logigan a fost personajul principal într-un astfel de episod. Din păcate, în unele spectacole, ceea ce lipsește autorităților este exact un pic de profesionalism.

„La un spectacol am un monolog final cu publicul, regia a cerut niște fum, iar mașiniștii au dat prea mult fum, au pornit alarmele, m-am crispat, dar oamenii erau cu mine. Am văzut niște priviri, mai zici ceva? Am zis ce mai era de zis, au oprit mașiniștii alarmele.

Colectiv a tras un semnal de alarmă, lumea cred că este mult mai atentă acum, din păcate asta a venit în urma unei tragedii, asta este cât se poate de trist…”, a explicat el.

După Colectiv s-au luat foarte multe măsuri suplimentare, pompierul de serviciu fiind nevoit să fie prezent de câte ori se aprinde o țigară într-un spectacol sau de câte ori se folosește foc deschis pe scenă. În mediul profesional, atât pe platourile de filmare, cât și în teatru, există anumite spray-uri de ignifugat recuzita, ne întrebăm până în ziua de astăzi, însă, cum au putut organizatorii concertului trupei Goodbye to Gravity să pună un foc de artificii peste un tavan spălat cu solvent. În 2015, încă se fuma în baruri și patronii ar fi vrut să scape de mirosul de tutun din bureții de pe izolarea fonică a clubului cu o soluție inflamabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...