Ce s-a întâmplat în Piața Victoriei la protestele anunțate pentru a comemora 10 august. ”Este o rușine”

Rădulescu Valentin 10.08.2020, 08:12

În această duminică au avut loc mai multe proteste pentru comemorarea zilei de 10 august, atunci când oamenii au ieșit în stradă pentru a cere dreptate. Organizatorii și participanții la aceste proteste susțin că nu vor uita niciodată ce s-a întâmplat atunci și cer în continuare dreptate.

Cum a decurs situația la protestele din Piața Victoriei?

La aproape 2 ani de la protestele din 10 august, în Piața Victoriei s-au strâns mai multe persoane pentru a cere în continuare dreptul la libertate, considerând că Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Carmen Dan sunt vinovați de faptele care s-au petrecut atunci. Duminică mai mulți oameni au adus un steag tricolor uriaș, un steag al Uniunii Europene și tricouri cu inscripții și pancarte, pe care erau scrise: ”10 august, nu uităm nu iertăm”, ”Dreptate pentru 10 august”, ”Frică”, ”Abuz”, ”Carmen Dan, vinovată”. Totodată, participanții au afișat chipurile lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Carmen Dan, iar unii au susținut că „ce se întâmplă cu Dosarul 10 august este o ruşine”.

„Au trecut doi ani de la represaliile violente ale regimului PSD asupra manifestării paşnice din Piaţa Victoriei, pe 10 august 2018. Doi ani în care nu s-a făcut NIMIC pentru a şterge pata de ruşine de pe obrazul democraţiei, lovitura dată libertăţii de exprimare. Doi ani în care sistemul judiciar din România a tergiversat înaintarea dosarului fie cu scenarii absurde de ”lovitură de stat”, fie cu schimbări de competenţă şi clasări oneroase care disculpă căpeteniile cu responsabilităţi directe şi indirecte asupra operaţiunii de forţă.”, au spus organizatorii, potrivit adevarul.ro.

Ce s-a întâmplat în Piața Victoriei la protestele anunțate pentru a comemora 10 august. ”Este o rușine”
Sursă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

S-a dispus redeschiderea urmăriri penale

De asemenea, înainte ca protestele să reînceapă, procurorul-șef DIICOT a admis marți plângerile formulate împotriva Ordonanței din data de 26.06.2020, care clasa acuzații din Dosarul 10 august, iar astfel a dispus redeschiderea urmării penale. Acum, șefii Jandarmeriei sunt din nou vizați de anchetă.

„În România, sute de mii de oameni au ieşit în stradă începând cu 2017 ca să apere justiţia şi statul de drept de o putere discreţionară hotărâtă să îşi protejeze corupţii şi interesele de clan mafiot. Români de pretutindeni s-au mobilizat să apere democraţia adunându-se pe 10 august în Piaţa Victoriei. Protestul lor paşnic a fost înăbuşit cu o violenţă şi amplitudine total nejustificate, fără ca forţele de ordine să intervină vreo clipă pentru neutralizarea şi izolarea agitatorilor. Nu ştim nici astăzi cine a fost în spatele planului de intervenţie în forţă, ce decizii politice şi tactice au condus la brutalitatea care a afectat mii de oameni, dintre care aproape 800 au depus plângeri penale”, au mai transmis organizatorii.

Urmăriți Impact.ro și pe