Ce s-a întâmplat cu jurnalista care a protestat într-un platou de televiziune din Rusia. Reacția Kremlinului

Ana Anitoiu 15.03.2022, 16:35
Ce s-a întâmplat cu jurnalista care a protestat într-un platou de televiziune din Rusia. Reacția Kremlinului

Jurnalista care a protestat într-un platou de televiziune din Rusia a făcut senzație în toată lumea. Marina Ovsiannikova, care a spus anterior că are un tată ucrainean și o mamă rusă, ar fi avut o primă reacție în urma manifestației sale, după care ar fi fost arestată și ar fi dispărut. Conform legii, femeia riscă sancțiuni usturătoare pentru gestul ei.

Cine este jurnalista care a protestat într-un platou de televiziune din Rusia

Marina Ovsiannikova a intrat în cadru, luni, în timpul emisiunii de știri de seară de la televiziunea de stat rusă Pervîi Kanal. Femeia a arătat la camera de filmat o pancartă pe care era scris mesajul: „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici. Rușii sunt împotriva războiului”.

Prezentatoarea a continuat să vorbească timp de câteva secunde, de parcă nu se întâmpla nimic neobișnuit. Apoi, pe ecrane a intrat un reportaj despre spitale, iar transmisia în direct pe platou a fost încheiată. Momentul a devenit viral pe rețelele sociale.

Marina Ovsiannikova, în vârstă de 44 de ani, mamă a doi copii, este o angajată a Pervîi Canal, cel mai popular canal TV din Rusia. Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, un ONG pentru apărarea drepturilor omului, femeia a dezvăluit că tatăl ei este ucrainean, iar mama ei este rusoaică.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi. Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zombificat”, a spus ea.

Ce s-a intamplat cu jurnalista care a protestat intr-un platou de televiziune din Rusia
Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat intr-un platou de televiziune din Rusia

Ce s-a întâmplat cu jurnalista care a protestat față de război în platoul TV

Imediat după gestul ei, Marina Ovsiannikova a fost reținută. Avocații grupurilor pentru drepturile omului au declarat pentru The Washington Post că nu o pot localiza, la mai bine de 12 ore după ce a fost luată de polițiști.

Agenția de presă rusă TASS a anunțat că principalul organism de investigație guvernamental al țării, Comitetul de Investigații al Rusiei, a început „un control pre-investigație”. Aceasta pentru că Marina Ovsiannikova ar fi intrat prin efracție în studio.

Presa rusă a confirmat că jurnalista a fost arestată. Avocatul Pavel Cikov a scris pe Twitter că Marina Ovsiannikova este reținută de peste 12 ore, fără ca autoritățile să dezvăluie noi informații despre ea.

Însă, printr-un mesaj publicat pe un cont de Twitter atribuit jurnalistei, Marina Ovsiannikova ar fi afirmat că nu-și regretă gestul de a protesta în direct și că își va purta sentința ca pe o legitimație de onoare. Ea ar fi adăugat că a fost plasată în arest la domiciliu și că nu știe ce se va întâmpla cu ea în viitorul apropiat.

Reacția Kremlinului după protestul din platoul de televiziune. Posibile pedepse pentru jurnalistă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că protestul făcut de Marina Ovsiannikova în platoul de televiziune este un caz de „huliganism”. Afirmația lui vine în contextul în care oficialii de la Moscova susțin că ofensiva din Ucraina este o „operațiune militară specială” menită să dezarmeze această țară și să prevină „genocidul” împotriva vorbitorilor de limbă rusă.

Aproape 15.000 de persoane au fost reținute pe teritoriul Rusiei pentru că au protestat față de războiul început de Rusia în Ucraina pe 24 februarie, la ordinul liderului rus Vladimir Putin. Acest număr a fost precizat de grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.

Cât despre posibilele consecințe pe care le va suporta jurnalista pentru protestul ei, Parlamentul rus a adoptat la începutul lunii martie un amendament ce incriminează „diseminarea publică în mod deliberat a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Persoanele care sunt găsite vinovate de această infracțiune pot fi amendate cu până la 1,5 milioane de ruble sau pot fi condamnate la trei ani de închisoare. În cazul în care răspândirea de informații false se face dintr-o poziție oficială sau dacă există „motive mercenare”, atunci amenda poate fi de până la 5 milioane de ruble, iar condamnarea la închisoare de la 5 la 10 ani.

Însă, același amendament prevede că în cazul în care diseminarea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani. În mesajul de pe contul de Twitter atribuit Marinei Ovsiannikova, ea ar fi spus că potrivit avocatului ei, ar putea primi pedeapsa ceva mai blândă, de închisoare de la 5 până la 10 ani. Însă, femeia s-ar putea confrunta și cu bătăi și tortură psihică.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...