Cine a fost Sfântul Nicolae. De ce se spune că este ocrotitorul copiilor de pretutindeni

Cazacu Alexandru 05.12.2022, 12:31
Cine a fost Sfântul Nicolae. De ce se spune că este ocrotitorul copiilor de pretutindeni

Numit și Nicolae din Myra, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe data de 6 decembrie. Este unul dintre cei mai populari sfinți comemorați în bisericile de Răsărit și Apus. Cum a apărut însă tradiția cadourilor în ghetuțe și cine a fost Sfântul Nicolae, considerat ocrotitorul copiilor de pretutindeni.

Cine a fost Sfântul Nicolae și unde s-a născut

Existența lui Nicolae nu este atestată de niciun document istoric, așa că nu se știe nimic sigur despre viața lui, cu excepția faptului că a fost probabil episcop de Myra în secolul al IV-lea. Potrivit tradiției, el s-a născut în vechiul oraș portuar lician Patara, iar în tinerețe a călătorit în Palestina și Egipt.

Se pare că a devenit episcop de Myra la scurt timp după ce s-a întors în Licia. Se spune că Sfântul Nicolae era foarte credincios lui Dumnezeu,  fiind întemnițat în timpul persecuției creștinilor de către împăratul roman Dioclețian. Cu toate acestea, după venirea la puterea a împăratului Constantin cel Mare, el a fost eliberat din carceră împreună cu alți creștini.

Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod de la Niceea (325), unde l-ar fi lovit în față pe ereticul Arie. A fost înmormântat în biserica sa din Myra, iar în secolul al VI-lea altarul său devenise bine cunoscut. În 1087, marinarii sau comercianții italieni au furat presupusele sale rămășițe din Myra și le-au dus la Bari, în Italia; această îndepărtare a crescut foarte mult popularitatea sfântului în Europa, iar Bari a devenit unul dintre cele mai aglomerate centre de pelerinaj.

Moaștele lui Nicolae rămân consacrate în bazilica din secolul al XI-lea din San Nicola la Bari, însă fragmente au fost achiziționate de biserici din întreaga lume. În 2017, cercetătorii au datat un astfel de fragment de relicvă (o bucată de os de șold) dintr-o biserică din Statele Unite, confirmând că este din secolul al IV-lea.

Ce minuni a săvârșit Sfântul Nicolae

Reputația Sfântului Nicolae pentru generozitate și bunătate a dat naștere unor legende despre miracole pe care le-a făcut pentru cei săraci și nefericiți. Se spune că, Sf. Nicolae a dat zestre de căsătorie unor fecioare pe care altfel sărăcia le-ar fi forțat să se prostitueze. De asemenea, se mai spune că ar fi readus la viață trei copii.

În Evul Mediu, devotamentul față de Sfântul Nicolae s-a extins în toate părțile Europei. A devenit patronul Rusiei și al Greciei; a fraternităților și breslelor caritabile; a copiilor, marinarilor, fetelor necăsătorite și comercianților. Mii de biserici europene i-au fost dedicate. Una dintre acestea a fost construită în secolul al VI-lea de împăratul roman Iustinian I, la Constantinopol (azi Istanbul).

Cine a fost Sfântul Nicolae
Viața Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae în alte țări din lume

Minunile Sfântului Nicolae au fost un subiect preferat pentru artiștii medievali și piesele liturgice, iar ziua tradițională a sărbătorii a fost prilejul ceremoniilor „Boy Bishop”, un obicei european în care un băiat era ales episcop până la Ziua Sfinților Inocenți (28 decembrie).

După Reformă, devotamentul față de Sfântul Nicolae a dispărut în toate țările protestante din Europa, cu excepția Olandei, unde legenda sfântului a persistat ca Sinterklaas, variantă olandeză a numelui. Coloniștii olandezi au luat această tradiție cu ei în New Amsterdam (acum New York City) în secolul al XVII-lea. Sinterklaas a fost adoptat de majoritatea coloniilor vorbitoare de limba engleză sub numele de Santa Claus (Moș Crăciun).

Astfel, reputația sa de bătrân amabil a fost unită cu vechile povești populare nordice, care vorbeau despre un magician ce pedepsea copiii obraznici și îi răsplătea pe cei cuminți cu cadouri. Sub diferite înfățișări, Sfântul Nicolae a fost transformat într-o figură asemănătoare, binevoitoare, dăruitoare de cadouri în Țările de Jos, Belgia și alte țări din nordul Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...