Ce rol joacă Ramzan Kadîrov al Ceceniei în războiul din Ucraina, de fapt

Cătălina Burghelea 28.03.2022, 11:40
Ce rol joacă Ramzan Kadîrov al Ceceniei în războiul din Ucraina, de fapt

La doar două zile după lansarea atacului Rusiei asupra Ucrainei, liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că forțele sale au fost dislocate pe câmpul de luptă. De atunci, președintele Ceceniei a postat des pe rețelele sociale informații și videoclipuri cu soldații săi care ar fi participat la activități militare și umanitare pe teritoriul ucrainean.

Cecenia este de partea Rusiei în războiul cu Ucraina

Prezența trupelor cecene în Ucraina a fost încă un act de loialitate al lui Kadîrov față de Kremlin. În videoclipul său din 26 februarie, acesta a spus că „președintele (n.r. – Vladimir Putin) a luat decizia corectă și îi vom îndeplini ordinele în orice circumstanțe”.

La 14 martie, liderul cecen a încărcat un videoclip cu el însuși într-o cameră plină cu soldați, spunând că se află în apropierea capitalei Kiev. Afirmația nu a putut fi verificată, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „nu are nicio informație” despre Kadîrov că se află în Ucraina.

Experții militari spun că, în ciuda reputației de luptători înverșunați, soldații ceceni trimiși în Ucraina nu au jucat un rol semnificativ pe câmpul de luptă. Prezența lor a fost percepută ca un exercițiu de PR, unul care reflectă atât propria poziție politică a lui Kadîrov, cât și nevoile de propagandă ale Kremlinului.

Cine este Ramzan Kadîrov

Kadîrov a ajuns în fruntea țării sale în 2007, la trei ani după ce tatăl său, fostul președinte cecen Akhmad Kadîrov, a fost asasinat. Cei doi au luptat în primul război cecen (1994-96) de partea forțelor pro-independente, dar în cel de-al doilea război cecen (1999-2000) au schimbat tabăra, ajutând armata rusă să iasă învingătoare. Drept urmare, Cecenia și-a pierdut independența de scurtă durată și a devenit una dintre regiunile Rusiei.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Odată ajuns la putere, Ramzan Kadîrov a înlăturat opoziția politică și a redus drepturile și libertățile omului. Liderul cecen a fost acuzat că a ordonat tortură și crime extrajudiciare. Mai multe asasinate ale jurnaliștilor ruși și activiștilor pentru drepturile omului au fost legate de Cecenia, inclusiv uciderea Annei Politkovskaya (2006) și a Nataliei Estemirova (2009), ambele criticate de președintele cecen.

Ramzan Kadîrov, liderul cecen, a trimis luptători pentru a se alătura armatei lui Putin. Forțele deja ar fi capturat o instalație militară ucraineană

Liderul cecen, aliatul lui Putin

În 2017, SUA au impus sancțiuni președintelui cecen din cauza istoricului său cu privire la drepturilor omului. Departamentul Trezoreriei l-a legat și de asasinarea lui Boris Nemțov (2015), un proeminent lider al opoziției și critic al președintelui rus Vladimir Putin.

De-a lungul mandatului său de 15 ani ca președinte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov a pledat pentru pace, reprimând separatiștii și lansând operațiuni „anti-terorism”. De asemenea, și-a demonstrat devotamentul față de Putin în activitatea sa politică.

Liderul cecen a susținut că are câteva zeci de mii de voluntari gata să plece în Ucraina. Ar fi fost vorba de aproximativ 12.000 de soldați, dar nu a existat confirmare cu privire la câți sunt, de fapt, pe câmpul de luptă.

Care este rolul său, de fapt, în conflictul Rusia-Ucraina

Potrivit analistului Harold Chambers, forțele cecene – cunoscute și sub numele de „Kadyrovtsy” – făceau parte din convoiul care se îndrepta spre Kiev și se află și în orașul asediat Mariupol.

„Kadyrovtsy din Ucraina au primit obiective convenționale (de pildă, neutralizarea conducerii ucrainene, oprirea dezertării), în timp ce joacă un rol crucial în campania inițială de război psihologic a lui Putin”, a declarat Chambers pentru Al Jazeera.

Deși președintele Ceceniei a afirmat că soldații săi participă la luptele din Ucraina, afirmația a fost contestată de separatiștii susținuți de ruși și de unii observatori.

Tot mai multe voci spun că soldații ceceni nu au fost pe câmpul de luptă

Într-o postare din 15 martie pe internet, Igor Girkin, un fost comandant al forțelor separatiste susținute de ruși din Donețk, a declarat că soldații ceceni nu au participat la luptele din Mariupol. Iar Alexander Khodakovsky, comandantul batalionului Vostok, care face parte din forțele separatiste Donețk, a precizat că soldații ceceni au venit la Mariupol prost echipați.

„Au apărut toți drăguți, cu barbă, îmbrăcați. M-am uitat în jur…vehicule blindate ușoare. Nu aveau mijloace de sprijin”, a relatat Khodakovski.

Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, un colectiv de cercetare care utilizează date open-source pentru a mapa activitatea militară rusă, a explicat că nu a văzut vreo dovadă că forțele cecene au participat la lupte.

„Există o sarcină clară de comunicare sau de relații publice care este implementată de trupele cecene în Ucraina” , a spus Grigory Shvedov, redactorul șef al instituției de presă Kavkazkiy Uzel, care se concentrează pe Caucaz.

Invazia rusă, PR pentru Kadîrov

În opinia sa, prezența armatei cecene în Ucraina este o șansă pentru Kadîrov de a-și demonstra utilitatea după ce violența și insecuritatea din Caucazul de Nord au scăzut în ultimii ani, iar subvențiile mari pe care Cecenia le primește de la bugetul federal au început să pară nejustificate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...