Ce riscă șoferii care își împrumută mașina unei persoane băute. Pedeapsa anunțată de Instanța Supremă

Madlen Moraru / 27.05.2020, 17:04
Ce riscă șoferii care își împrumută mașina unei persoane băute. Pedeapsa anunțată de Instanța Supremă

Șoferii care își dau mașina în împrumut altor persoane, ce au consumat băuturi alcoolice, fie substanțe interzise, riscă pedepse grave. A fost stabilit de către Instanța Supremă că vor fi aplicate contravenții foarte serioase pentru aceste tipuri de încălcări ale regulilor impuse de Codul rutier.

Ce riscă șoferii care își împrumută mașina unei persoane băute

Conducătorii auto care și-au împrumutat mașina unei alte persoane ce a consumat alcool riscă și un dosar penal, nu doar amenzi foarte mari. În acest sens, Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că și proprietarul unei mașini poate fi tras la răspundere. Dacă acesta își încredințează mașina unei persoane băute, poate fi sancționat grav. A mai fost pronunțat și faptul că șoferul alcoolizat trebuie să aibă o alcoolemie în sânge ce depășește valoarea de 0,80 grame pe litru.

Ce riscă șoferii care își împrumută mașina unei persoane băute. Pedeapsa anunțată de Instanța Supremă
Șoferii care își dau mașina spre împrumut unor alte persoane ce se urcă alcoolizate la volan riscă contravenții grave

Totodată, în conformitate cu regulile din Codul rutier, și șoferul băut poate fi tras la răspundere de către autoritățile competente, dacă este prins în acest mod la volan. Proprietarii de mașini care își încredințează vehiculul altor șoferi care comit astfel de fapte pot răspunde chiar printr-un dosar penal. Abaterile intră în sfera legii penale, dacă este stabilit acest lucru în legătură cu șoferul alcoolizat. Alcoolemia mai mică de 0,80 grame pe litru este sancționată printr-o amendă.

Pedeapsa anunțată de Instanța Supremă

De asemenea, dacă proprietarul mașinii știa că un alt șofer a consumat alcool sau droguri la volanul mașinii sale, și acest lucru se pedepsește prin lege. Codul Penal nu prevedea înainte o limită de alcoolemie în acest tip de contravenție. A fost clarificat odată cu un caz din Oradea, când a fost cerută clarificarea din partea Instanței Supreme.

“Acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”.

Judecătorii au stabilit în acest mod că poate exista o incriminare dacă o persoană are o îmbibație de alcool în sânge ce depășește valoarea de 0,80g/l alcool pur. Decizia va deveni una obligatorie și îi vizează pe șoferii din întreaga țară, odată ce va fi pubicată în Monitorul Oficial, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI