Ce restricții se vor ridica după 15 mai. Anunțul premierului Orban privind ieșirea din localitate

Andrei Cezar 30.04.2020, 13:43
Ce restricții se vor ridica după 15 mai. Anunțul premierului Orban privind ieșirea din localitate

Premierul Ludovic Orban a făcut clarificări, joi, despre restricțiile pe care statul le va ridica, începând cu 15 mai, dar și despre cele care rămân în vigoare și după această dată. Circulația în localități va fi permisă fără declarația pe proprie răspundere.

Anunțul premierului despre restricțiile de după data de 15 mai

Circulația oamenilor în interiorul localităților pare să fie, cel puțin până în acest moment, singura măsură restrictivă care se va ridica în mod cert, odată cu mijlocul lunii viitoare. Premierul Ludovic Orban a precizat că și deplasarea între localități va fi permisă, dar cu anumite condiții.

”După data de 15 mai am stabilit că vom elimina restricțiile de circulație în interiorul localității total, și vom păstra anumite restricții pentru deplasarea în afara localitații. Nu va fi interzis!”, a declarat premierul.

În plus șeful Guvernului a vorbit și despre posibilitatea ca restaurantele și terasele să fi redeschise.

”În privința restaurantelor evaluările privind riscul epidemiologic sunt rezervate, adică există un risc epidemiologic destul de mare. Încă nu s-a luat o decizie cu privire la reluarea activității restaurantelor, teraselor, dar analizăm.

În prima fază vom ridica acele restricții pentru care există cel mai mic grad epidemiologic. Ridicarea se va face gradual. Dacă dăm drumul la restaurante, trebuie să stabilim niște reguli și proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli”, a mai spus Orban.

Nici grădinițele și creșele nu se știe exact dacă vor fi redeschise după 15 mai.

”În cazul unor creșe, grădinițe.  Știu că este o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de legea 19, sunt foarte multe mame sau tați care riscă să își piardă locul de muncă și angajatorul le cere să vină la serviciu. Și atunci trebuie găsită o soluție. ”, este de părere prim-ministrul.

Ce restricții se vor ridica după 15 mai. Anunțul premierului Orban privind ieșirea din localitate
Ce restricții se vor ridica după 15 mai. Anunțul premierului Orban privind ieșirea din localitate
Foto: Antena3.ro

Perioada Paștelui, trecută cu succes

Au trecut aproape 2 săptămâni de la Paști, iar măsruile restrictive impuse atunci s-au dovedit eficiente, lucru remarcat și de Ludovic Orban. În acest context, șeful Guvernului rocomandă românilor ca și în perioada zilei de 1 mai să respecte regulile impuse de autorități.

”Au fost foarte multe emoții cu privire la sărbătoarea Paștelui, suntem deja la 10 zile, se vede că de Paște totul a fost în regulă, nu există o creștere a numărului de infectări. Și de 1 mai oamenii vor avea tendința de a ieși, dar trebuie să respecte regulile.”, a mai precizat premierul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe