Ce reprezintă codul de pe ouăle din comerţ. Aşa îţi dai seama ce mănânci, de fapt

Nicu Stan 02.03.2022, 16:23
Ce reprezintă codul de pe ouăle din comerţ. Aşa îţi dai seama ce mănânci, de fapt

S-a aflat ce reprezintă codul de pe ouăle din comerţ. Aşa îţi dai seama ce mănânci, de fapt. Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteine din natură pentru om, fiind foarte sănătoase pentru organism. Ouăle conțin vitamine și minerale, astfel că sunt recomandate în dieta săptămânală.

Ce reprezintă codul de pe ouă. Ce indică și care este cel mai bun

În mod normal, specialiștii ne recomandă să consumăm ouă de țară care provin de la găini crescute cât mai ecologic posibil. Însă, românii nu au la dispoziție astfel de produse, astfeș că majoritatea dintre noi cumpără ouă din magazine. Aceste ouă sunt codate, întocmai pentru a ne face, ca și consumatori, o idee despre produsul pe care îl cumpărăm.

Ouăle pe care le găsim disponibile în magazine sunt clasificate în patru categorii, iar codul marcat pe acestea are legătură cu categoria din care aceste produse fac parte.

Cele mai bune oua au codul de incepere cu cifra 0
Cele mai bune oua au codul de incepere cu cifra 0

Prima cifră reprezintă categoria ouălor

De asemenea, categoriile sunt definite în funcție de mai mulți factori, începând cu modul de creștere al găinilor de la care provin ouăle, până la culoarea și calitatea albușului și gălbenușului lor, strict legate de vechimea pe care o au.

Astfel, prima cifră a codului de pe ouă este reprezentativă pentru o categorie și, implicit, pentru calitatea lor. După această primă cifră, urmează două litere reprezentative pentru țara de origine de unde vin, apoi încă două litere reprezentative județului de proveniență. De asemenea, ultimele trei cifre din cod reprezintă numărul de ordine sau de identificare. În plus, pe un ou se mai regăsește și termenul de expirare al lui.

Categoriile ouălor sunt împărțite astfel:

Cifra 3-Găini crescute în baterii autorizate

În cazul în care codul de pe ouă începe cu cifra 3, atunci acestea provin de la găini crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeană. Asta înseamnă că găinile nu sunt scoase afară și sunt crescute în cuști, fiind hrănite cu cereale și șroturi de soia.

Cifra 2-Găini crescute la sol

În cazul în care codul marcat pe ouă începe cu cifra 2, atunci acestea provin de la găini crescute la sol, în hale, și care nu văd lumina zilei.

Cifra 1-Găini crescute în aer liber

Atunci când pe ouă se găsește un cod care începe cu cifra 1, acestea provin de la găini crescute în aer liber, într-un spațiu minim de 4 mp. Gîinile petrec întreaga zi afară, fiind băgate în hale doar pe timpul nopții. De asemenea, sunt hrănite cu mâncare certificată ecologic.

Cifra 0-Găini crescute ecologic

Acesta este cifra ideală pe care specialiștii ne recomandă să-l căutăm. Codul care începe cu cifra 0, de asemenea, arată faptul că provin de la găini crescute ecologic, hrănite ecologic, fără conservanți, aditivi sau coloranți artificiali. Păsările sunt hrănite cu iarbă netratată, astfel că sunt considerate ca fiind cele mai bune de consumat.

Urmăriți Impact.ro și pe