Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori ce înseamnă cifrele care alcătuiesc Codul Numeric Personal (CNP) al actului tău de identitate. În caz că nu știai îți vom arăta o descifrare pas cu pas în cele ce urmează.
Codul Numeric Personal este format din 13 cifre. Acesta este unic fiecărei persoane născute pe teritoriul României și atribuit încă de la naștere. CNP-ul figurează atât în actele de identitate (certificat de naștere, buletin de identitate sau carte de identitate) cât și în permisul de conducere auto.
Așadar, prima cifră înscrisă în CNP reprezintă sexul persoanei sau perioada în care persoana s-a născut. Cifra 1 le revine bărbaților născuți între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999, iar cifra 2 este rezervată femeilor născute în aceeași perioadă. Cifrele 3 și 4 sunt rezervate bărbaților și, respectiv, femeilor, care s-au născut în perioada 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899. Următoarele două cifre, 5 și 6 sunt pentru bărbații și, respectiv, femeile care s-au născut și se vor naște în perioada 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099. 7 este desemnat bărbaților străini, cu rezidență în România, iar cifra 8 este rezervată femeilor și indică statutul de rezident străin în România.
Cifrele următoare înscrise în CNP însumează anul de naștere al persoanei respective. Adică, dacă o persoană este născută în 1992 și este femeie, aceasta va avea trecut pe CNP ca prime cifre 292.
Următoarele două cifre din Codul Numeric Personal reprezintă luna în care persoana respectivă s-a născut. Astfel, dacă ne referim la o femeie care s-a născut în luna decembrie, cifrele vor indica 12. Ulterior, următoarele două cifre vor indica ziua în care persoana respectivă s-a născut. Dacă aplicăm pe cazul amintit mai sus, o femeie născută la data de 17 decembrie 1992, va avea ca prime cifre ale CNP-ului 2921217.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Celelalte două cifre care urmează arată codul județului sau sectorului, dacă ne referim la persoanele născute în municipiul București, în care persoana avea domiciliul sau reşedinţa în momentul acordării CNP-ului. Fiecare județ din România este reprezentat de un număr de la 01 la 52 (sunt incluse cele 6 sectoare ale Capitalei).
Urmează 3 cifre din intervalul 001 – 999, care se împart birourilor de Evidență a Populației pe județe, în așa fel încât fiecare persoană să-i fie acordate un număr diferit
Ultima cifră este cea de control, aflată în relație cu toate celelate 12 cifre ale CNP-ului. Cifra de control este calculată după cum urmează: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul.
MAI a anunțat în luna ianuarie a acestui an că românii vor trebui să își schimbe actul de identitate pentru a fi în conformitate cu reglementările dispuse de Uniunea Europeană. Astfel, UE solicită autorităților ca actul de identitate să fie schimbat până la data de 2 august 2021. Mărimea va fi cea a unui card bancar, va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate. Apoi, va fi un buletin cu cip care va include o imagine facială și două amprente,