Ce puneau bunicile pe masă în ajun de Crăciun. Tradiția a dispărut în ultimii ani

Beatrice Dumitru 23.12.2022, 14:26
Ce puneau bunicile pe masă în ajun de Crăciun. Tradiția a dispărut în ultimii ani

Cu mulți ani în urmă, cele mai răspândite obiceiuri și tradiții populare erau cele legate de marele Praznic al Crăciunului şi de Anul Nou. Unele sunt foarte populare, în timp ce altele sunt înrădăcinate doar în unele regiuni ale țării, iar majoritatea au câteva secole de istorie. Însă unele au dispărut, așa cum este și tradiția potrivit căreia bunicile puneau pe masă anumite obiecte în ajun de Crăciun.

Obiceiul care a dispărut de Crăciun

Sărbătorilor de iarnă reprezintă un moment al întâlnirilor, al reuniunilor și, de asemenea, al tradițiilor și obiceiurilor. Tradițiile de Crăciun încep cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, când mergem să vedem luminițele din oraș, vizităm târgurile de Crăciun, unde bem o ciocolată caldă sau un vin fiert, iar în casă avem alte obiceiuri, precum împodobirea bradului,

Dar multe dintre tradițiile și obiceiurile de Crăciun vechi de sute de ani au dispărut. Așa este și cea care spunea că în Bucovina, în Ajunul Crăciunului, bunicile puneau pe masă un colac şi un pahar de apă, deoarece se credea că sufletele celor decedați vin în această noapte pe la casele lor, gustă din colac şi-şi udă gura cu apă.

Ce puneau bunicile pe masă în ajun de Crăciun. Tradiția a dispărut în ultimii ani
Tradiții și obiceiuri de Crăciun.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022

Pe data de 20 decembrie, în ziua de Ignat, atunci când se taie porcul, se intră în sărbătorile de iarnă. O tradiție spune că înainte de ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se face o masă pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.

În această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ.

În Ajunul Crăciunului, cei ce creşteau albine nu dădeau nimic din casă, ca albinelor să le meargă bine şi să nu părăsească stupul pe vremea roitului.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului se legau pomii cu paie, pentru ca aceştia aibă rod bogat, iar în Ziua de Crăciun nu se mătura în casa, iar a doua zi, după ce se mătura, gunoiul era dus la pomi ca să-i ajute să fie roditori.

Se spune că de Crăciun nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului și nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...