Ce pui în friptura de miel ca să iasă fragedă. Se topeşte în gură, e reţeta perfectă de Paşte

22 04. 2022, 16:05

Preparatele din carne de miel nu lipsesc de pe masa de Paște. Fie că vorbim despre ciorbă, stufat, drob sau friptură de miel, acest tip de carne se regăsește, sub o formă sau alta, pe mesele de sărbătoare ale românilor, fiind o tradiție a Paștelui. În ceea ce privește friptura de miel, indiferent cum ar fi preparată, rezultatul final trebuie să fie o carne fragedă, suculentă, care să se topească în gură. Iar pentru a obține acest rezultat, este nevoie de un ingredient-cheie.

Cum se face cea mai fragedă friptură de miel

O friptură de miel fragedă și suculentă se obține cu ingredientele potrivite, dar și cu multă răbdare. Unul dintre secretele bucătăriei românești este gătitul la foc mic, pe îndelete. Astfel, mâncarea are cel mai bun gust și aromele își dezvăluie adevărata intensitate. Prepararea unei fripturi de miel reușite pentru ziua de Paște începe cu o zi sau chiar cu două înainte și nu este deloc o exagerare!

Cu cât stă mai mult la marinat carnea de miel, cu atât friptura va fi mai fragedă. Carnea are nevoie să stea la marinat cel puțin 24 de ore, însă ideal este să fie 48. După acest timp, poate fi pusă la cuptor. În momentul în care va fi preparată, este nevoie de un ingredient-cheie care o face să fie fragedă și suculentă și pe care nu ar trebui să îl omiteți: vinul alb.

Ingrediente pentru friptura de miel:

  • 1 pulpă de miel
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • cimbru
  • rozmarin
  • usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 250 ml vin alb sec
Friptură de miel la cuptor

Cum se prepară cea mai fragedă friptură de miel

Sarea, piperul, boiaua și cimbrul se amestecă cu cele 2 linguri de ulei. Se unge bine pulpa de miel cu amestecul, se pun câțiva căței de usturoi tăiați felii și se pune totul într-o pungă. Pulpa de miel se dă la frigider, unde se lasă la marinat alături de condimente și usturoi, pentru următoarele 24 de ore sau mai mult, în funcție de cât timp aveți la dispoziție.

Când pregătiți friptura, scoateți carnea de miel din frigider cu cel puțin o oră înainte, pentru a ajunge la temperatura camerei în momentul în care o puneți la cuptor. Carnea nu se gătește niciodată când este rece, pentru că fibra se va contracta, iar carnea va deveni tare. Puneți pulpa de miel condimentată într-o tavă, adăugați rozmarin proaspăt și orice alte verdețuri vă mai plac, un pahar de vin alb sec si o jumătate de pahar de apă.

Acoperiți tava cu un capac sau cu folie de aluminiu și dați la cuptor, la 170 de grade, pentru cel puțin o oră și jumătate, Verificați din când în când, pentru a vedea dacă s-a frăgezit carnea. Când carnea este bine făcută, dați la o parte folia sau capacul și măriți focul, pentru ca friptura de miel să se rumenească bine. Friptura de miel este gata și poate fi servită alături de piure, cartofi copți sau salată verde.