Ce program vor avea bisericile în timpul situației de urgență, decretată de Klaus Iohannis

Daria Petrescu 17.03.2020, 18:18
Ce program vor avea bisericile în timpul situației de urgență, decretată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, 14 martie, stare de urgență în România, din cauza coronavirusului. Acesta a decis să decreteze starea de urgență în România începând de pe 16 martie. Motivul  este permiterea unei lupte eficiente cu pandemia.

Ce program vor avea bisericile în timpul situației de urgență

Deși multe insituții au laut măsuri de prevenție împotriva COVID-19, nu există încă o decizie care să afecteze prea mult populația. Astfel că, în continuare, bisericile vor avea un program normal.

Sunt reguli noi şi măsuri de protecţie în biserici. Preoţii, dar şi credincioşii trebuie să le respecte pentru a limita răspândirea. Bisericile ortodoxe rămân deschise în toate zilele săptămânii. Slujbele se pot muta în aer liber iar credincioşii trebuie să aibă un loc pentru igienizarea mâinilor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, 14 martie, stare de urgență în România
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, 14 martie, stare de urgență în România

„(…)Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății. Mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară.

În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate.  Se pun astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare (…)”, a spus Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă.

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență a fost adus la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care au intrat în vigoare.

Arhiepiscopul Tomisului a anunțat că va ține liturghia în fața bisericii

Arhiepiscopul Teodosie a ținut Sfânta Liturghie de duminică, 15 martie, în exteriorul Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Constanţa, pentru a preveni şi limita posibilitatea răspândirii virusului COVID-19 în rândul enoriaşilor, informează ofiţerul de presă al arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, arhiepiscopul Teodosie a transmis recomandări către toate parohiile şi mănăstirile din cadrul eparhiei în sensul oficierii slujbelor religioase în exteriorul lăcaşelor de cult, asemenea celor săvârşite cu prilejul hramurilor, ca măsură de prevenţie în contextul actualei situaţii epidemiologice.

„Urmare a noilor măsuri privind limitarea accesului publicului în spaţii închise la 100 de persoane, Arhiepiscopia Tomisului a decis ca în parohiile unde se estimează că prezenţa la slujbe va depăşi acest număr, slujba să se oficieze în afara lăcaşului de cult, aşa cum se obişnuieşte la hramuri.

De asemenea, urmare a noilor măsuri luate de către autorităţi privind limitarea răspândirii coronavirusului COVID-19, se suspendă săvârşirea Tainei Sfântului Maslu din zilele de joi, pentru copii şi bătrâni din aşezămintele sociale, până la posibilitatea reluării”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Urmăriți Impact.ro și pe