Ce prime a propus Guvernul pentru profesori. Ce bani ar urma să încaseze din iunie

Olteanu Mariana, Radu Constantin 30.05.2023, 18:12
Ce prime a propus Guvernul pentru profesori. Ce bani ar urma să încaseze din iunie

Salariile mici i-au scos pe profesori în stradă. Greva acestora a ajuns și în atenția premierului Nicolae Ciucă care a anunțat primele măsuri privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ. Printre ele se numără și intyroducerea anumitor prime. Sindicatele sunt așteptate să dea un răspuns.

O altă rundă de negocieri cu sindicaliștii din educație a avut loc în cursul zilei de astăzi. Liderii sindicatelor s-au dus la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă. La întâlnire a luat parte și ministrul educației, Ligia Deca. În cadrul întâlnirii au fost prezentate  măsurile privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

„În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai, în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României”, transmite Executivul.

Prime pentru persoanalul didactic și nedidactic

Printre măsurile propuse de Guvern se numără și introducerea unor prime pentru personalul didactic cât și pentru cel nedidactic. Începând din luna iunie,  fiecare angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar va primi un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe.

Și persoanele care intră la categoria personalului nedidactic vor fi primi o primă. În cazul acestora, valoarea netă a primelor va fi de 1.500 lei. Aceștia vor primi această primă  în două tranșe, începând cu luna iunie.

La aceste măsuri se mai aduagă și majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ.

Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater susține că  sindicatele din învățământul preuniversitar au primit o ofertă mai bună. Cel mai probabil, acestea vor oferi un răspuns în cursul zilei de mâine.

„Am primit o ofertă mai bună. Practic, măsurile pe termen scurt de tranziție acel element numit susținere pentru cariera didactică în educaţie s-a îmbogățit din punct de vedere financiar cu aproape 1.500 de lei. Adică 2000 de lei pentru prima parte pe 5 iunie, pe care îi poate folosi salariatul unde dorește şi a doua parte încă 2,000 ca primă pentru dezvoltarea carierei. Asta înseamnă în bani 571 de lei pe lună până la apariţia noi legi a educației. Însă problema spinoasă este legea salarizării pe anul viitor.

Și la ministerul Muncii lucrurile au fost în coadă de peste. Domnul ministru nu a avut mandat să ne spună în ce sens putem ajunge la o înțelegere. Noi am fi dorit un element legislativ care să ne ofere încredere că în legea salarizării vom avea certitudinea că vom începe salarizarea cu salariul mediu brut pe economie la asistentul universitar sau profesorul de generală. Întrucât, din păcate, din legea educației pentru învățământul universitar a dispărut acel articol care reprezintă cauza principală a declanșării grevei.

Dacă oamenii aceștia ne ascultau și nu scoteau din legea educației articolul respectiv, astăzi nu am fi avut grevă. Ne-am fi înțeles cumva. (…)În seara asta nu iese nimeni din grevă”, a spus Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater la Antena 3 CNN.

 

Urmăriți Impact.ro și pe