Primăvara ne bate la ușă, natura renaște și multe plante încep să își facă apariția. Deși urzici putem găsi în aproape toate lunile calde, bune de consum sunt cele de primăvară. Consumul acestor plante aduce multe beneficii organismului uman. Există nenumărate preparate pe care le putem face cu urzici, iar toate dintre acestea sunt delicioase. În acest context, noi îți vom spune ce poți găti cu urzici.
După cum vă spuneam, fiind crude și fragede, urzicile sunt bune de consum doar primăvara, potrivit specialiștilor. Înainte de a le găti, este important să avem în vedere câteva lucruri. De exemplu, atunci când mergem la cules de urzici este recomandat să alegem o zonă lipsită de poluare și să evităm marginile drumurilor.
Bineînțeles, asta dacă nu avem deja urzici în grădină. Cele mai bune locații din acest punct de vedere sunt pădurile, însă urzicile sălbatice se găsesc și pe lângă râuri și lacuri. Dacă nu știați deja, comestibile sunt doar frunzele urzicilor, însă cele mai tinere și mai fragede.
Înainte de a fi consumate, urzicile trebuie spălate bine. Atunci când le spălăm, indicat ar fi să folosim mănuși, pentru că, după cum bine știm, urzicile ne pot înțepa și provoca usturime. Tocmai de aceea este bine să purtăm mănuși.
Acum că am stabilit toate aceste aspecte, iată ce poți găti din urzici.
Dacă ai urzici în grădină și vrei să prepari o mâncare simplă, rapidă și gustoasă, atunci această ciorbă de urzici este perfectă pentru tine. Pentru acest preparat vom avea nevoie de:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mod de preparare
Înainte de toate, punem într-o oală apă și sare și lăsăm să atingă punctul de fierbere. Opărim apoi urzicile și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 10 – 15 minute. După ce urzicile au fiert, le scoatem din oală și le lăsăm la scurs.
Acum, curățăm ceapa și o tocăm mărunt, iar morcovul îl tăiem cubulețe. Apa în care a fiert urzicile o transferăm într-o cratiță încăpătoare. Punem acum ceapa, morcovul și urzicile și lăsăm să fiarbă 20 de minute. Apoi, adăugăm sucul de roșii, sare după gust și lăsăm să mai fiarbă timp de 15 minute.
După ce s-au scurs cele 15 minute, adăugăm borș acru după gust și lăsăm să mai dea un clocot. La final, presărăm ciorba cu pătrunjelul tocat, stingem focul și acoperim oala cu capac. După 10 – 15 minute, putem pune ciorba în farfurii, adăugând deasupra câteva felii de ou fiert.
Pentru un mic dejun sănătos și incredibil de gustos, poți prepara o omletă cu urzici. Pentru aceasta vei avea nevoie de:
Mod de preparare
După ce am spălat urzicile, le tocăm mărunt. Apoi, într-un bol batem ouăle cu cașcavalul ras. Adăugăm în compoziție urzicile, potrivim de sare și piper și amestecăm bine toate ingredientele. Punem o lingură de ulei la încins într-o tigaie, iar apoi turnăm amestecul. Lăsăm omleta să se gătească câte 2 minute pe fiecare parte.
Dacă nu știi ce mai poți găti cu urzici, încearcă această delicioasă mâncare de urzici cu mămăligă. Pe lângă faptul că este foarte simplu de făcut, acest preparat este extraordinar de gustos.
Ingrediente:
Mod de preparare
Opărim urzicile spălate într-o oală cu apă și sare, după care le scoate și le tocăm mărunt. Apa în care au fiert urzicile o păstrăm. Apoi, tocăm mărunt ceapa și usturoiul. Într-o tigaie punem la încins 2 linguri de ulei, în care vom căli ceapa și usturoiul tocat. Lăsăm câteva minute la sotat, apoi adăugăm puțină făină de grâu și amestecăm bine.
Stingem totul cu 500 ml de apă în care au fiert urzicile, lăsăm să fiarbă câteva minute la foc mediu, apoi adăugăm și urzicile tocate. Potrivim totul de sare și piper, acoperim tigaia cu capac și lăsăm să fiarbă încă 10 minute. Între timp, noi vom face mămăliga.
Ei bine, există nenumărate rețete cu urzici pe care le poți încerca, iar câteva dintre cele mai delicioase și mai apetisante sunt următoarele:
Așadar, după cum ați putut observa, pe lângă faptul că aduc o sumedenie de beneficii pentru sănătate, urzicile pot fi preparate în foarte multe moduri.