Ce poți găti cu urzici. Idei de preparate delicioase și trucuri de la cei mai iscusiți bucătari

Cazacu Alexandru 09.05.2023, 09:58
Ce poți găti cu urzici. Idei de preparate delicioase și trucuri de la cei mai iscusiți bucătari

Primăvara ne bate la ușă, natura renaște și multe plante încep să își facă apariția. Deși urzici putem găsi în aproape toate lunile calde, bune de consum sunt cele de primăvară. Consumul acestor plante aduce multe beneficii organismului uman. Există nenumărate preparate pe care le putem face cu urzici, iar toate dintre acestea sunt delicioase. În acest context, noi îți vom spune ce poți găti cu urzici.

Cum se culeg și cum se spală urzicile. Tot ce trebuie să știi înainte de a le găti

După cum vă spuneam, fiind crude și fragede, urzicile sunt bune de consum doar primăvara, potrivit specialiștilor. Înainte de a le găti, este important să avem în vedere câteva lucruri. De exemplu, atunci când mergem la cules de urzici este recomandat să alegem o zonă lipsită de poluare și să evităm marginile drumurilor.

Bineînțeles, asta dacă nu avem deja urzici în grădină. Cele mai bune locații din acest punct de vedere sunt pădurile, însă urzicile sălbatice se găsesc și pe lângă râuri și lacuri. Dacă nu știați deja, comestibile sunt doar frunzele urzicilor, însă cele mai tinere și mai fragede.

Înainte de a fi consumate, urzicile trebuie spălate bine. Atunci când le spălăm, indicat ar fi să folosim mănuși, pentru că, după cum bine știm, urzicile ne pot înțepa și provoca usturime. Tocmai de aceea este bine să purtăm mănuși.

Acum că am stabilit toate aceste aspecte, iată ce poți găti din urzici.

Ciorbă de urzici cu ouă fierte

Dacă ai urzici în grădină și vrei să prepari o mâncare simplă, rapidă și gustoasă, atunci această ciorbă de urzici este perfectă pentru tine. Pentru acest preparat vom avea nevoie de:

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
  • 1 kg urzici
  • 400 ml suc de roșii
  • 2 cepe medii
  • ouă fierte
  • 1 morcov mare
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • borș
  • sare după gust.

Mod de preparare

Înainte de toate, punem într-o oală apă și sare și lăsăm să atingă punctul de fierbere. Opărim apoi urzicile și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 10 – 15 minute. După ce urzicile au fiert, le scoatem din oală și le lăsăm la scurs.

Acum, curățăm ceapa și o tocăm mărunt, iar morcovul îl tăiem cubulețe. Apa în care a fiert urzicile o transferăm într-o cratiță încăpătoare. Punem acum ceapa, morcovul și urzicile și lăsăm să fiarbă 20 de minute. Apoi, adăugăm sucul de roșii, sare după gust și lăsăm să mai fiarbă timp de 15 minute.

Ce poți găti cu urzici
Ce poți găti cu urzici

După ce s-au scurs cele 15 minute, adăugăm borș acru după gust și lăsăm să mai dea un clocot. La final, presărăm ciorba cu pătrunjelul tocat, stingem focul și acoperim oala cu capac. După 10 – 15 minute, putem pune ciorba în farfurii, adăugând deasupra câteva felii de ou fiert.

Ce poți găti cu urzici – Omletă cu urzici și cașcaval

Pentru un mic dejun sănătos și incredibil de gustos, poți prepara o omletă cu urzici. Pentru aceasta vei avea nevoie de:

  • 6 ouă
  • 100 g urzici spălate
  • cașcaval ras
  • ulei de floarea soarelui
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

După ce am spălat urzicile, le tocăm mărunt. Apoi, într-un bol batem ouăle cu cașcavalul ras. Adăugăm în compoziție urzicile, potrivim de sare și piper și amestecăm bine toate ingredientele. Punem o lingură de ulei la încins într-o tigaie, iar apoi turnăm amestecul. Lăsăm omleta să se gătească câte 2 minute pe fiecare parte.

Ce poți găti cu urzici
Ce poți găti cu urzici – Omletă cu cașcaval și urzici

Mâncare de urzici cu usturoi și mămăligă

Dacă nu știi ce mai poți găti cu urzici, încearcă această delicioasă mâncare de urzici cu mămăligă. Pe lângă faptul că este foarte simplu de făcut, acest preparat este extraordinar de gustos.

Ingrediente:

  • 1 kg urzici
  • 2 cepe medii
  • o căpățână usturoi
  • 1-2 linguri făină de grâu
  • ulei
  • sare și piper.

Mod de preparare

Opărim urzicile spălate într-o oală cu apă și sare, după care le scoate și le tocăm mărunt. Apa în care au fiert urzicile o păstrăm. Apoi, tocăm mărunt ceapa și usturoiul. Într-o tigaie punem la încins 2 linguri de ulei, în care vom căli ceapa și usturoiul tocat. Lăsăm câteva minute la sotat, apoi adăugăm puțină făină de grâu și amestecăm bine.

Stingem totul cu 500 ml de apă în care au fiert urzicile, lăsăm să fiarbă câteva minute la foc mediu, apoi adăugăm și urzicile tocate. Potrivim totul de sare și piper, acoperim tigaia cu capac și lăsăm să fiarbă încă 10 minute. Între timp, noi vom face mămăliga.

Ce mai poți găti cu urzici

Ei bine, există nenumărate rețete cu urzici pe care le poți încerca, iar câteva dintre cele mai delicioase și mai apetisante sunt următoarele:

  • paste cu urzici și parmezan;
  • supă-cremă de urzici;
  • chiftele cu urzici
  • supă de pui cu praz și urzici;
  • ravioli cu urzici;
  • ouă umplute cu pastă de urzici;
  • plăcintă cu brânză și urzici;
  • ciulama de urzici;
  • orez cu urzici;
  • pilaf cu ciuperci și urzici.

Așadar, după cum ați putut observa, pe lângă faptul că aduc o sumedenie de beneficii pentru sănătate, urzicile pot fi preparate în foarte multe moduri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...