Un preparat delicios, ce poate fi savurat fără grija efectelor nedorite pe care am putea să le vedem pe cântar, în cazul în care încercăm să ne menținem sau să ne pregătim silueta pentru anotimpul cald. Află cum se pregătește, pas cu pas, o mâncare de urzici făcută ca la mama acasă. Rețeta nu este deloc complicată, fiind recomandată chiar și celor care au mai puțină experiență în bucătărie.
Vorbim despre un preparat clasic, dar de care unii fug tocmai din pricina ingredientului principal fără să își dea seama că fac o mare greeală. Primăvara este momentul în care tarabele piețelor se umplu de urzici. Deși pișcă atunci când sunt culese, după ce sunt gătite au un gust senzațional, mai ales dacă adăugăm în rețeta folosită și puțin usturoi.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce înțeapă urzicile, vinovați sunt țepii mărunți și ascuțiți din siliciu ce acoperă întreaga suprafață a frunzelor. Aceștia sunt goi pe dinăuntru, având în structură acid formic și histamine – substanțe responsabile pentru senzația de usturime, precum și acetilcolină – substanță responsabilă pentru senzația de arsură. Acești compuși au un efect puternic asupra receptorilor pentru durere din piele, pe care îi irită profund.
Dacă vrei să te bucuri de un preparat sănătos, delicios și care nu îți va strica silueta, o porție de mâncare de urzici făcută ca la mama acasă este varianta ideală. Este gata în mai puțin de o oră și poate fi încercată cu succes și de cei care nu au foarte multă experiență în bucătărie.
Vom începe prin a spăla cu simț de răspundere urzicile – pentru acest pas este necesar să purtăm mănuși, pentru a evita înțepăturile. După ce suntem siguri că am eliminat murdăria și impuritățile, le punem la opărit într-un vas cu apă clocotită în care am adăugat și sare și le lăsăm la fiert pentru cinci minute.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După ce urzicile au fiert, le stoarcem bine de apă și le tocăm mărunt, folosind fie un cuțit fie un blender sau robot de bucătărie, păstrăm o cană din apa în care au fiert.
Separat, tocăm ceapa și cățeii de usturoi. Într-o tigaie, ceapa se călește în ulei până devine translucidă, se adaugă urzicile, o lingură de făină, usturoiul tocat, cana de apă păstrată și sare, în funcție de preferințe, amestecând în continuu, pentru a nu le lăsa să se lipească de fundul vasului.
Mâncarea de urzici este gata în momentul în care compozița se îngroașă. Se poate servi caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui.