Ce personalități apar pe bancnotele din România. Mulți români habar nu au, deși le folosesc zilnic

Cazacu Alexandru 08.11.2022, 17:40
Ce personalități apar pe bancnotele din România. Mulți români habar nu au, deși le folosesc zilnic

În zilele noastre, pentru a cumpăra diferite produse sau pentru a achita unele servicii avem nevoie de bani. La momentul actual, în lume există nu mai puțin de 183 de monede internaționale. Printre acestea se numără și Leul românesc. În România circulă opt bancnote emise de Banca Națională a României. Deși le folosesc zi de zi, mulți nu știu ce personalități apar pe bancnotele din România.

Ce personalități apar pe bancnotele din România

Cel mai probabil, majoritatea românilor știu că cea mai mică bancnotă românească este cea de un leu, iar cea mai mare are o valoare de 500 de lei. Cu toate acestea, atunci când li se cer informații despre aceste bancnote, nu mulți vor ști ce să răspundă.

Una dintre aceste situații este cea în care oamenii sunt întrebați ce personalități apar pe bancnotele din România. După cum bine știm,  pe bancnotele autohtone apar chipuri ale unor oameni importanți din istoria României. Haideți să aflăm împreună cine sunt aceștia.

Bancnota de 1 leu

După cum spuneam, bancnota de 1 leu este cea mai mică atât ca dimensiuni, cât și ca valoare. Pe fața acesteia este imprimat chipul lui Nicolae Bălcescu. În perioada 1931 – 1932, Bălcescu a fost prim-ministru al României.

În schimb, pe verso apare imaginea Mănăstirii Curtea de Argeș și stema Țării Românești. Această bancnotă este de culoare verde și are dimensiunile de 120 x 62 mm.

Ce personalități apar pe bancnotele din România – Bancnota de 5 lei

Chipul marelui compozitor român George Enescu este imprimat pe bancnota de 5 lei. Pe spatele acesteia se arată un pian, o partitură muzicală și Ateneul Român. Pe această bancnotă, violet este culoarea predominantă. În ceea ce privește dimensiunile bancnotei de 5 lei, acestea sunt 127 x 67 mm.

Bancnota de 10 lei

Pe fața acestei bancnote românești apare chipul lui Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai cunoscuți pictori români. Pe verso este imprimată o culă oltenească, dar și un fragment dintr-o operă de artă a pictorului. Dimensiunile bancnote de 10 lei sunt de 133 x 72 mm, iar culoarea ce predomină este roșu.

Cine apare pe bancnota de 20 de lei

Bancnota de 20 de lei a fost introdusă recent în circulație, iar pe fața acesteia este imprimată, în premieră, chipul unei femei celebre. Mai precis, este vorba despre Ecaterina Teodoroiu.

Pe verso găsim Mausoleul de la Mărășești și o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei. Culoarea predominantă a bancnotei de 20 de lei este verde-oliv, iar dimensiunile sunt 136 x 77 mm.

Ce personalități apar pe bancnotele românești
Ce personalități apar pe bancnotele din România

Ce personalitate apare pe bancnota de 50 de lei

Bancnota de 50 de lei este una dintre cele mai des utilizate bancnote românești. Pe aceasta apare chipul celebrului aviator Aurel Vlaicu. Pe spate putem vedea imaginea unui prototip de aeronavă și un cap de vultur. Pe bancnota de 50 de lei predomină tonurile de galben. Dimensiunile acesteia sunt de 140 x 77 mm.

Ce personalități apar pe bancnotele din România – Bancnota de 100 de lei

Cine apare pe bancnota de 100 de lei? Ei bine, pe față este imprimat chipul lui Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și dramaturgi români. Pe spatele bancnotei apare clădirea Teatrului Național din București, dar și statuia lui Caragiale. Culoarea predominantă este albastru, iar dimensiunile bancnotei de 100 de lei sunt de 147 x 82.

Ce român celebru apare pe bancnota de 200 de lei

Cu siguranță, toată lumea a auzit de Lucian Blaga. El a fost filozof, poet, dramaturg, eseist, jurnalist, profesor universitar și diplomat român. Pe fața bancnotei de 200 de lei apare chipul său, iar pe verso o moară veche de apă și statueta Gânditorul de la Hamangia. Dimensiunile bancnotei sunt de 150 x 82 mm, iar culoarea predominantă este portocaliu.

Cine apare pe bancnota de 500 de lei

Cel mai probabil nu există român care să nu își dorească să aibă cât mai multe bancnote de 500 de lei, mai ales că aceasta este bancnota românească cu cea mai mare valoare. Pe față este imprimat chipul marelui poet român lui Mihai Eminescu.

În schimb, pe verso putem observa o pagină din ziarul Timpul și clădirea Bibliotecii Centrale Universitare din Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...