Ce obișnuia să își noteze Elena Ceaușescu în agendă. Secrete păstrate ascunse ani de zile au ieșit la iveală

Redacția IMPACT 14.02.2020, 13:16
Ce obișnuia să își noteze Elena Ceaușescu în agendă. Secrete păstrate ascunse ani de zile au ieșit la iveală

Elena Ceaușescu, alături de Nicolae Ceaușescu a fost unul din liderii de fier ai României comuniste. Deseori, cei din anturajul său se loveau de personalitatea ei dificilă, cu atât mai mult cu cât ea ținea evidența multor lucruri, în agenda sa și știa mereu tot ce se întâmplă.

Însemnările secrete ale Elenei Ceaușescu

Istoricul Lavinia Betea a colectat  însemnările liderului comunist și le-a transpus în volumul “Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, Agenda Tovarășei în 1989”. Elena Ceaușescu ținea aparent evidența pentru numeroase chestiuni, multe din ele ce făceau referire la politica extrernă a Republicii Socialiste și la măsurile inițiate de Nicolae Ceaușescu inițiate în acest sens. Ea avea consemnate în paginile ei cantitatea de aur pe care statul român a vândut-o în străinătate pentru a achita datoria externă țării.

“Ca să achite datoria externă, din rezerva națională s-au vândut 80 de tone de aur. Ceaușescu voia ca până la Congresul din toamnă să le răscumpere. Până la capătul anului a reușit să achiziționeze însă abia peste 20 de tone”, este scris în cartea Laviniei Betea, potrivit Antena 3.

Ce scria Elena Ceaușescu în agenda ei
Ce scria Elena Ceaușescu în agenda ei

Istoricul a mai păstrat și memoriile unor activiști de rang înalt precum Silviu Curticeanu, Dumitru Popescu, zis și „Dumnezeu” care era principalul ideolog al Partidului.

“La acea ședință CPEx ținută între orele 10.30 și 11.10 s-a anunțat rambursarea integrală a datoriei externe a României. (…) În 1980 aveam de plătit peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989, cu dobândă, s-au plătit circa 21 de miliarde de dolari. S-au plătit, alături de aceștia, și datoriile în ruble (a căror valoare n-a mai comunicat-o)”, mai scrie în agenda Elenei Ceaușescu, potrivit lucrării elaborate de Lavinia Betea.

Lucrurile însemnat atunci erau ținute secrete pentru că românii nu cunoșteau nici pe departe cum funcționează multe instituții prezente în viața lor de zi cu zi, căci erau mai ușor de controlat în măsura în care erau străini de aspecte care țineau de bani și de asimilarea acestora. Plata datoriei externe a României Socialiste din vremea lui Nicolae Ceaușescu s-au făcut cu niște compromisuri care pe români i-au costat extrem de mult, cum ar fi lipsa hranei, infometarea și obstrucționarea adevărului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe