Ce obișnuia Nicolae Ceaușescu să facă în fiecare dimineață. Detaliul mai puțin știut despre dictator

Andrei Cezar 17.06.2020, 10:36

Familia Ceaușescu era cunoscută pentru opulența de care se bucura, chiar dacă poporul era tratat, în special în ultima perioadă a regimului comunist, cu austeritate. Însă meniul zilnic pe care îl avea dictatorul nu era unul foarte bogat în preparate alese.

Ce servea Nicolae Ceaușescu în fiecare dimineață

Programul zilnic al dictatorului era unul foarte bine pus la punct, cu mese regulate și chiar ore de somn după-amiaza. În fiecare dimineață se trezea la aproximativ aceeași oră, iar la 8:00 ajungea la biroul său din Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

Nicolae Ceaușescu servea micul dejun înainte de a pleca de acasă, în vila sa din cartierul Primăverii, alături de soția lui. Meniul era unul simplu: ouă fierte, șuncă și brânză, iar în locul cafelei prefera ceai cu lapte, potrivit Antena 3.

Fructele nu erau printre favoritele sale, dar consuma zilnic suc de grapefruit, după somnul de după-amiază. Începând cu ora 13:30 dictatorul se odihnea zilnic, cam o oră și jumătate, într-un spațiu special amenajat la biroul său.

Dacă după fructe nu prea se dădea în vânt, legumele erau unele din alimentele sale preferate. Îi plăcea foarte mult borșul de ștevie și lobodă, dar și piureul de urzici. Bucătarii săi îi preparau adesea musaca de legume cu ou și smântână, friptură, dar și salată de roșii cu brânză proaspătă.

Ce obișnuia Nicolae Ceaușescu să facă în fiecare dimineață. Detaliul mai puțin știut despre dictator
Ce obișnuia Nicolae Ceaușescu să facă în fiecare dimineață. Detaliul mai puțin știut despre dictator

Din cauza problemelor de sănătate, Nicolae Ceaușescu și-a schimbat meniul

Odată cu înaintarea în vârstă, Nicolae Ceaușeascu a început să aibă probleme de sănătate, astfel că începuse să fie foarte atent la ce mânca, apelând la regimuri alimentare stricte. Suferea de diabet sever, iar puținele dulciuri pe care le consuma erau preparate cu îndulcitori naturali, percum siropul de arțar. Aceasta a fost și motivul pentru care în ultimii ani institutele de cercetare au primit drept sarcină studierea şi cultivarea intensivă a steviei, o plantă care are o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul, tocmai pentru a veni în sprijinul dictatorului.

Chiar dacă în România, în timpul regimului comunist, sărbătorile religioase nu se celebrau, Nicolae și Elena Ceaușescu respectau mesele tradiționale din zielele de Paște și Crăciun. În meniu aveau printre altele sarmale, piftie și salată de boeuf, preferata dictatorului.

Urmăriți Impact.ro și pe