Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște. Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă. Vei avea numai ghinioane

Cazacu Alexandru 17.04.2023, 10:39
Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște. Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă. Vei avea numai ghinioane

Cunoscută în popor sub numele de Lunea Albă, a doua zi de Paște continuă sărbătorirea Învierii Domnului. Fiind o zi de bucurie, aceasta marchează începutul Săptămânii Luminate. Românii au mai multe obiceiuri și tradiții pe care le respectă în această zi, iar noi vă vom prezenta câteva dintre ele. Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște, puteți afla în continuare.

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște. Tradiții și obiceiuri în Lunea Albă

La fel precum ziua Învierii Domnului, a doua zi de Paște este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În această zi, creștinii nu au voie să lucreze, să spele, să coasă, să măture în casă sau să facă alte treburi în gospodărie. Având în vedere că este ziua în care oamenii sărbătoresc în continuarea Învierea Mântuitorului, cei care lucrează în Lunea Albă vor avea parte de necazuri și ghinioane.

Se spune că, în a doua zi de Paște nu trebuie să te cerți cu cei din jurul tău. În schimb, ar trebui să fii mai bun și mai înțelegător, această zi fiind una a bucuriei și a iertării. O vorbă din popor spune că, persoanele care se ceartă sau varsă lacrimi în Lunea Albă vor fi supărate tot restul anului.

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște? Potrivit tradiției creștine, masa pusă în ziua Învierii Domnului nu se ridică nici în a doua și a treia zi de Paște. Așadar, în Lunea Albă este interzis să strângi masa de sărbătoare.

Ce e bine să faci în a doua zi de Paște

În Lunea Albă, cum mai este numită în popor a doua zi de Paște, finii obișnuiesc să își viziteze nașii. Aceștia merg la părinții lor spirituali pentru a le vesti Învierea Domnului și aduc cu ei pască, colaci și ouă roșii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Tot în această zi, copii merg în vizită la părinți pentru a petrece timp împreună și a se bucura de mâncăruri tradiționale. Este o zi în care familiile și prietenii se adună laolaltă.

În a doua zi de Paște, oamenii vizitează și mormintele rudelor și apropiaților, unde împart pască, cozonac și alte bucate celor nevoiași. De fapt, în toate cele trei zile de Paște se dă de pomană. În plus, toți cei care ne trec pragul casei trebuie să fie primiți cum se cuvine.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Paște este, după cum bine știm, ciocnitul ouălor. Dacă în prima zi de Paște ouăle se ciocnesc „cap cu cap”, în cea de-a doua zi ouăle roșii se ciocnesc „cap cu dos”, potrivit tradiției.

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște
Ce nu este bine să faci în Lunea Albă

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște

Tradiția creștină spune că în Lunea Albă se deschid porțile Raiului. Aceasta este o zi a iertării și a iubirii, de aceea se crede că persoanele care mor în această zi nu mai trec prin Judecata de Apoi. Pe de altă parte, despre cei care se nasc în această zi se spune că vor avea noroc toată viața.

În unele zone, oamenii își stropesc casele cu agheasmă, pentru ca acestea să fie ferite de toate cele rele. În alte regiuni din țară, oamenii se stropesc cu apă. Potrivit unei vechi legende, o fată de evreu a leșinat când a aflat de Învierea Domnului, iar oamenii au readus-o la simțuri stropind-o cu apă.

În zona Transilvaniei, flăcăii îmbrăcați în strai tradiționale stropesc tinerele nemăritate cu parfum. În alte locuri, pentru a vesti Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, oamenii umblă cu „udatul”, dar și cu pasca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...