Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022. Tradiții și obiceiuri

Badea Violeta 23.06.2022, 15:30
Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022. Tradiții și obiceiuri

Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022, conform tradițiilor și obiceiurilor din țara noastră. An de an, această sărbătoare, cunoscută și sub denumirea de Drăgaica, este celebrată pe 24 iunie. Pe aceeași dată, creștin ortodocșii sărbătoresc și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. În rândurile următoare îți vom dezvălui ce nu este bine să faci în această zi!

Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022, conform tradițiilor și obiceiurilor din țara noastră

În rândurile următoate îți vom spune ce nu este bine să faci de Sânziene 2022. Această sărbătoare este celebrată pe data de 24 iunie, atunci când în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf.Ioan Botezătorul.

Denumirea de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. De asemenea, Sânzienele mai sunt considerate și niște zâne bune, niște ființe mitologice ce semnifică iubirea și fertilitatea.

Extrem de veche, această sărbătoare a apărut încă dinainte de creștinism și a existat sub diferite nume și tradiții din întreaga lume. În unele locuri, sărbătoarea purta denumirea de „Cap de vară” sau „Amuţitul cucului”.

Ce înseamnă dacă nu cântă cucul în ziua de Sânziene

Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară, care are loc în jurul datei de 21 martie, până la solstiţiul de vară, care are loc între 21 și 22 iunie, sau la Sânziene, pe data de 24 iunie.

În popor se crede că, dacă cucul încetează să mai cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă. Sânzienele mai sunt văzute și ca niște zâne ale câmpului, oferind puteri miraculoase florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în apropierea datei de 24 iunie, devin plante de leac. Se crede că nu este o întâmplare faptul că, după această sărbătoare, toate plantele se opresc din crescut.

Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022
Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022

  • Ca în orice zi de sărbătoare, de Sânziene nu ai voie să lucrezi, mai ales atunci când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. De asemenea, nu ai voie să speli rufe, să calci sau să faci curățenie.
  • În plus, este important să nu coși sau să mături. Cei care nu țin cont de toate aceste regulă, riscă să moară trăsniți de fulger. În ziua de Sânziene, sătenii trebuie să-și prindă la brâu tulpini de cicoare. Se spune că acestea aduc sănătate și belșug.
  • În unele zone ale țării, oamenii obișnuiau să folosească roua pe care o găseau în dimineața acelei zile de 24 iunie. Se credea căaceasta are puteri supranaturale.
  • În popor se spunea că cine se stropește cu ea pe trup va deveni mai suplu, iar cine își dă cu ea pe față va fi mai chipeș. Potrivit tradiției, noaptea de Sânziene te ajută să alungi spiritele rele.
  • În cele mai vechi timpui, oamenii obișnuiau să facă niște focuri și să arunce în ele poțiuni puternic mirositoare. Ulterior, aceștia strigau în jurul focului, ca să-i audă spiritele și să fugă.
  • Există, de asemenea, și un obicei pe care obișnuiau să-l urmeze îndrăgostiții. Aceștia făceau baie împreună în rău sau în mare, ca să rămână împreună toată viața.
Urmăriți Impact.ro și pe