Ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina. Sărbătoare mare pentru creștini, vineri, 25 noiembrie

Badea Violeta 25.11.2022, 07:00
Ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina. Sărbătoare mare pentru creștini, vineri, 25 noiembrie

În fiecare an, pe data de 25 noiembrie, creștin-ortodocșii o celebrează pe Sfânta Ecaterina, fiica guvernatorului Contas al Alexandriei egiptene, din timpul domniei împăratului Maximinus, care a trăit între anii 305-313. Află din rândurile de mai jos ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina!

Ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina

Credincioșii din toate colțurile țării se pregătesc de o mare sărbătoare. Vineri, pe data de 25 noiembrie, calendarul creștin ortodox o celebrează pe Sfânta Ecaterina.

Aceasta a trăit în Alexandria și a fost fiica guvernatorului Contas al Alexandriei egiptene. Se spune că Sfânta Ecaterina a fost extrem de frumoasă și inteligentă.

Încă din copilărie, aceasta a primit o educație înaltă. A iubit foarte mult cartea și a ajuns să studieze lucrările unora dintre cei mai importanți filozofi și dascăli din Antichitate.

În adolescență, Ecaterina a fost curtată de foarte mulți tineri care făceau parte din familii înstărite. Cu toate acestea, tânăra i-a refuzat, spunând că se va căsători doar daca va găsi un partener care să o întreacă în celebritate, bogăție, frumusețe și înțelepciune.

Ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina
Ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina

Cele două viziuni pe care le-a avut Sfânta Ecaterina

Se spune că Sfânta Ecaterina a avut două viziuni. În prima a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brate, dar din cauza faptului că nu era creștină, Sfânta Ecaterina nu a putut să vadă fața Mântuitorului. Prin urmare, aceasta decide să primească Sfântul Botez.

În a doua viziune, Sfânta Ecaterina îl observă pe Iisus Hristos, care îi oferă un inel de logodnă și îi spune: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să pazești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

În ziua următoare, Sfânta Ecaterina vede inelul de logodnă pe degetul său. De atunci, viața sa se schimbă radical. Aceasta începe să condamne cultul și miturile păgâne. Totodată, Sfânta Ecaterina le ține piept înțelepților vremii, reușind să-i aducă la adevărata credință.

Mai târziu, împăratul a încercat să o seducă pe Ecaterina, acesta promițându-i bogății și o viață fără griji. Însă, aceasta a refuzat, motiv pentru care a fost închisă șitorturată. Nici așa, Sfânta Ecaterina nu s-a dezis de credința creștină și chiar s-a apropiat de roata de tortură.

În acel moment, un înger a lovit roata și a distrus-o. Maximinus a cerut-o în căsătorie, însă Sfânta Ecaterina a ales să rămână fidelă față de Hristos, apoi a rostit o rugăciune și și-a pus singură capul sub sabia călăului.

Tradiţii şi obieceiuri de Sfânta Ecaterina

Ce nu e bine să faci de Sfânta Ecaterina. Ca orice sărbătoare, Sfânta Ecaterina este marcată de numeroase obiceiuri și tradiții. Se spune că fetele nemăritate care postesc în ziua de 25 noiembrie își vor găsi alesul.

În Franţa, tinerele nemăritate care au trecut de vârstă de 25 de ani celebrează Sfânta Ecaterina într-un mod mai puțin obișnuit. Acestea îşi oferă daruri reciproc, se felicita, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnifică credinţă) şi verde (semnifică înţelepciunea).

Femeile poartă aceste bonete întreaga zi și mărșăluiesc pe străzi. De asemenea, femeile britanice care nu și-au găsit încă sortitul au o tradiție în a participa la parade ce se încheie cu focuri de artificii, tot de Sfânta Ecaterina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...