Ce note persistă la un parfum? Detalii surprinzătoare pe care sigur nu le știai

Emanuela Pană 09.08.2023, 16:05
Ce note persistă la un parfum? Detalii surprinzătoare pe care sigur nu le știai

Ce note persistă la un parfum? În general, parfumurile își schimbă mirosul după pulverizare. Dacă un parfum are un miros fructat la început, acesta se poate schimba într-unul lemnos, de pildă, odată cu trecerea orelor. Depinde de ingredientele sale. La fel ca muzica, parfumurile sunt alcătuite din diferite note. Înțelegându-le vei putea alege parfumul perfect pentru tine.

Ce note persistă la un parfum? Ce sunt notele de vârf, de mijloc și de bază ale parfumurilor?

Una dintre cele mai adresate întrebări în parfumerii, atât de femei, cât și de bărbați este următoarea: „Care parfum rezistă cel mai mult în timp?“. Cu toții știm că parfumurile au, în general, o anumită durată de viață, care începe odată cu pulverizarea acestora pe piele și haine. Pe durata unei zile, mirosul parfumului se schimbă, evoluând constant.

Prin urmare, dacă la început parfumul poate avea un miros fructat, acesta se poate transforma într-unul lemnos – în funcție de compoziția parfumului, dar și de notele sale. Înainte de a explica ce sunt notele de vârf, de mijloc și de bază ale unui parfum, este esențial să înțelegem ce sunt notele de parfum și cum sunt combinate pentru a crea aromele preferate.

Atunci când cuvântul „notă“ este folosit pentru a descrie un parfum, acesta se referă la ingredientele folosite, existând o gamă largă de note disponibile pentru ca parfumierii să experimenteze. Pentru a crea un parfum unic, chiar și cele mai simple parfumuri combină cel puțin trei note, dispuse într-o piramidă a parfumului (sus, mijloc și jos).

Citește și: Coco Chanel, femeia care a parfumat lumea. Drumul de la orfelinat la glorie prin patul nobililor și cum a ajuns trădătoare în Franța

Care este diferența dintre notele de vârf, de mijloc și de bază?

Notele de parfum sunt separate în trei niveluri diferite ale piramidei olfactive, fiecare nivel aducând ceva diferit parfumului. Astfel, pentru a alege un parfum după miros, este esențial să ținem cont de notele lui.

Notele de vârf

Notele de vârf ale unui parfum sunt cele pe care le percepi atunci când deschizi sticla sau imediat după pulverizare, formând o primă impresie despre parfum. Notele de vârf sunt, de obicei, proaspete, ascuțite și volatile și se evaporă rapid. Aceste mirosuri (de citrice, fructe sau ierburi proaspete) se mențin între 5 și 15 de minute.

Notele de vârf, denumite și note de cap sau note de deschidere, sunt cele mai ușoare dintr-un parfum, ceea ce înseamnă că aroma lor nu va rămâne pe piele atât de mult timp ca celelalte.

Notele de mijloc

Notele de mijloc, așa-numitele note de inimă, încep să apară odată cu evaporarea notelor de vârf. Acestea sunt, de regulă, cele mai dominante note ale parfumului și formează nucleul acestuia, cu o aromă care persistă mai mult decât notele de deschidere.

Notele de mijloc tind să fie bine rotunjite și plăcute, echilibrând nivelul superior proaspăt al parfumului și nivelul inferior cald. Ele pot fi evidente din primul moment, dar, în genere, durează între 10 și 30 de minute ca aceste să-și facă simțită pe deplin prezența pe piele. Din această grupă fac parte multe acorduri, acestea fiind adesea parfumuri florale și corpolente, cum ar fi lavanda, trandafirul, geraniul sau neroli.

Notele de bază

Notele de bază sunt ingredientele de cea mai lungă durată din orice parfum și rămân atunci când aroma s-a fixat complet pe piele. Aceste note au o structură moleculară grea și asigură aroma de bază a unui parfum, apărând mai mult după ce notele de vârf s-au estompat.

Altfel spus, notele de bază au rolul fixării aromei, încetinind procesul de evaporare al notelor de mijloc. Ele durează cel mai mult, uneori chiar și o zi întreagă. Notele de bază sau notele joase au o profunzime și o căldură persistentă, oferind o impresie de durată și adăugând complexitate unui parfum. Notele de bază tipice din parfumuri includ vanilia, patchouli, esențe lemnoase și mosc, potrivit feelingsexy.com.au.

Ce note persistă la un parfum?

Fiecare tip de notă are o structură moleculară diferită, ceea ce face ca acestea să se evapore cu viteze diferite. Din momentul în care pulverizezi parfumul, te poți aștepta ca notele de vârf să dureze până la 15 minute, notele de mijloc să dureze între două și patru ore, iar notele de bază să dureze între patru și șase ore.

Ce note persista la un parfum
Ce note persista la un parfum

Așadar, am răspuns la întrebarea „Ce sunt notele de vârf, de mijloc și de bază ale unui parfum?“, dar cum știi care note vor persista cel mai mult? Cu cât un parfum durează mai mult, cu atât este considerat mai bun și de calitate. De aceea, alegerea parfumului perfect pentru tine poate să fie, uneori, o decizie destul de solicitantă.

Când vine vorba despre durata unui parfum, un factor important îl reprezintă concentrația acestuia. Un parfum cu o concentrație mai mare de parfum va dura, în mod evident, mai mult. Nu doar concentrația este importantă însă, ci și ingredientele folosite. Ele pot face, de asemenea, diferența dintre un parfum rezistent și unul cu o durată scurtă de viață.

Concret, parfumurile care folosesc esențe de mosc, oud sau ambră (chihlimbar) vor persista mai mult, lucru care se datorează intensității naturale a acestora. Ingredientele folosite de parfumieri ca esențele să dureze cât mai mult sunt numite „ingrediente liant“ sau „ingrediente fixative“. Ele pot fi obținute în laborator sau pot fi ingrediente naturale, rolul lor fiind acela de a se „fixa“ de un alt miros, făcându-l să persiste o perioadă cât mai îndelungată de timp pe piele.

Parfumeria este o formă de artă moleculară cu multă știință în spate, care solicită parfumierului să creeze parfumuri ce evoluează datorită diferitelor volatilități ale ingredientelor. Datorită structurii lor moleculare, unele note de parfum durează mai mult decât altele. Iată câteva acorduri celebre, cunoscute pentru parfumul lor de lungă durată: mosc, paciuli, lemn de santal, frezie și tuberoză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...