Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu, înainte de a ajunge președintele țării. Motivul banal pentru care a dat ordin să fie distrusă clădirea în care a lucrat

Claudiu Surmei 26.09.2019, 16:06
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu, înainte de a ajunge președintele țării. Motivul banal pentru care a dat ordin să fie distrusă clădirea în care a lucrat

Nicolae Ceaușescu a fost președintele Republicii Socialiste România din 1967 până în 1989, când a fost executat. Cu mult timp înainte de a ajunge șef de stat, Ceaușescu a lucrat ca ucenic de cizmar în București, iar mai apoi în Pitești. Pentru că nu dorea să se afle detalii despre trecutul său, a dat ordin să fie demolată clădirea în care a lucrat.

Nicolae Ceaușescu a lucrat ca ucenic de cizmar în București și Pitești

La 11 ani, Nicolae Ceaușescu a plecat din satul natal la București și s-a angajat ca ucenic de cizmar. A rezistat doar câteva luni, apoi a plecat la Pitești și a lucrat tot într-un atelier de cizmărie. Mai târziu a ajuns deputat de Pitești și în cele din urmă a fost numit președinte al Republcii Socialiste România. Numele său apare în mai multe lucrări despre istoria orașului. Din ele aflăm că fostul dictator a lucrat într-o casă situată pe Calea Craiovei, aproape de centrul orașului. Imobilul a aparținut familiei Constantinescu și a fost demolată la ordinul comuniștilor.

După mulți ani, s-a aflat adevăratul motiv pentru care fostul șef de stat a dat ordin să fie distrusă clădirea în care a lucrat ca ucenic de cizmar. Ceaușescu nu dorea ca lumea să afle detalii din trecutul său. Din acest motiv au fost distruse mai multe clădiri istorice. Cu toate acestea, dictatorul nu a uitat niciodată de unde a plecat și pe unde a trecut.

A revenit de-a lungul timpului de mai multe ori la Pitești. Acest oraș a fost locul în care Ceaușescu și-a început cariera politică și tot aici a ridicat Uzina de Autoturisme şi Combinatul Petrochimic. A dus la Pitești și o serie de oaspeți de seamă, precum Charles de Gaulle, Todor Jivkov, Hue Nai etc. În momentul în care a devenit președinte, i-a lăsat locul de deputat soției sale, Elena.

Urmăriți Impact.ro și pe