Ce mesaj a transmis Iohannis militarilor români la finalul misiunii din Afganistan. „Cel mai greu preț plătit este cel de sânge și lacrimi”

Badea Violeta, Iulia Statie 21.07.2021, 12:01

Klaus Iohannis a participat miercuri, 21 iulie, la ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan, organizată la Arcul de Triumf din Capitală. Iată ce mesaj a transmis Iohannis militarilor români la finalul misiunii din Afganistan.

Ce mesaj a transmis Iohannis militarilor români la finalul misiunii din Afganistan

Președintele Klaus Iohannis a participat, astăzi, 21 iulie, la ceremonia militară organizată cu ocazia închierii misiunii Armatei României în Afganistan. Șeful statului a ținut un discurs prin care a ținut să le mulțumească militarilor, dar și familiilor acestora, rămase acasă.

„Cu tenacitate și hotărâre, militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric și unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanță care merită din plin respectul nostru. Totodată, a fost un efort uriaș și în țară pentru a forma și pregăti contingentele, pentru a proiecta forța la mii de kilometri, pentru a susține logistic și financiar mai mult de 19 ani de participare în teatrul din Afganistan.

Dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează, în mare parte, și susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă. Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în țară bucuriile și dramele, fără ca militarii noștri să poată lua parte la ele. Cu toții au fost parte a efortului din Afganistan.”,a spus președintele Iohannis.

Ce mesaj a transmis Iohannis militarilor romani la finalul misiunii din Afganistan

„Cel mai greu preț plătit este cel de sânge și lacrimi”

Klaus Iohannis a vorbit despre sacrificiul pe care l-au făcut militarii, dar a amintit și de cei 27 de eroi care și-au pierdut viața. În plus, președintele le-a adus celor 227 de răniți, precizând că unii au avut urmări grave și vor rămâne marcați pentru tot restul vieții.

„Cel mai greu preț plătit de Armata României este prețul de sânge și lacrimi pentru această misiune. 27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți 227 au fost răniți, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor.”, a spus șeful statului.

Ceremonia a avut loc la Arcul de Triumf, iar la eveniment participă oficiali de stat din MApN și Armata Română cât și din Guvern și Parlament. În cadrul ceremoniei au fost rostite numele și onorurile post-mortem pentru cei 27 de militari români care și-au pierdut viața în Afganistan.

De asemenea, detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații au defilat pe sub Arcul de Triumf.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...