Cât costa chiria într-o casă deținută de Klaus Iohannis. Președintele e un proprietar pretențios

Iancu Andreea 19.07.2021, 11:58
Cât costa chiria într-o casă deținută de Klaus Iohannis. Președintele e un proprietar pretențios

Averea președintelui Klaus Iohannis este atent urmărită de fiecare dată când declarația cu veniturile realizate de acesta și de soția sa, Carmen, este făcută publică. Recent, cele mai noi cifre arată care sunt veniturile cuplului prezidențial din ultimul an. Șeful statului s-a bucurat inclusiv de sume importante obținute din vânzarea cărții sale, „Pas cu pas”, pentru care a încasat de 20 de ori mai mulți bani. Pe de altă parte, în urmă cu mai mulți ani, când Klaus Iohannis era proprietarul unui imobil din centrul Sibiului, puțini cunoșteau cât costa chiria într-o casă deținută de cei doi soți. Veniturile celor doi s-au schimbat considerabil față de acea perioadă.

Cât costa chiria într-o casă deținută de Klaus Iohannis

În urmă cu mai mulți ani, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, era proprietarul unul imobil situat în centrul orașului Sibiu, care a fost închiriat timp de 15 ani către Raiffeisen Bank. Veniturile obținute din această activitate nu erau deloc de neglijat, având în vedere cât costa chiria într-o casă deținută de Klaus Iohannis. Casa din strada Nicolae Bălcescu nr. 29, din Sibiu, a fost însă înconjurată de un scandal amplu, fiind parte dintr-un proces care ulterior a anulat contractele prin care familia Iohannis era proprietară. Chiar dacă în anul 2017 soții Iohannis pierdeau drepturile asupra imobilului din centrul Sibiului, aceștia au beneficiat ani buni de sume uriașe de bani.

Spațiul închiriat către compania Raiffeisen Bank a generat venituri serioase, de aproximativ 640.000 de euro, până în august 2015, potrivit informațiilor obținute la acea vreme de RISE Project. Timp de cinci ani de zile, proprietarii, soții Iohannis și Ioan Baştea, obțineau 20.000 de dolari pe an. Ulterior, în anul 2006, contractul reînnoit a prelungit cu zece ani contractul de închiriere și astfel veniturile obținute au fost majorate. Raiffeisen se angaja să plătească 60.000 de euro pe an, plătit anticipat suma de 180.000 de euro pentru primii trei ani. Dintre aceștia, o jumătate din bani, 90.000 de euro le-au revenit lui Klaus Iohannis şi soţiei sale.

Cât costa chiria într-o casă deținută de Klaus Iohannis
Carmen și Klaus Iohannis

Declarația de averea a președintelui României. Câți bani au încasat soții Iohannis în ultimul an

Între timp, veniturile președintelui României și ale soției sale au suferit modificări. În ultimul an, Klaus Iohannis a câștigat de peste 20 de ori mai mult în urma vânzării cărții sale „Pas cu pas”, în comparație cu sumele din 2020. Deși banii din chirii nu au mai fost atât de generoși, numărul locuințelor din posesia celor doi soți a rămas la șase. Declarația de avere pe 2021 a președintelui Iohannis a fost publicată în urmă cu o lună, care demonstrează care sunt sumele de bani încasate de cuplul prezidențial în ultimul an.

Șeful statului și soția sa au rămas constanți în încasări: 178.391 de lei a obținut Klaus Iohannis, în timp ce Carmen Iohannis, care activează ca profesor de limba engleză la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, a încasat 44.861 de lei. Prin comparație, în anul 2020 Klaus Iohannis a declarat un venit de 179.735 de lei, iar Carmen Iohannis suma de 43.450 de lei. Cele mai mari sume au fost însă încasate din drepturi de proprietate intelectuală, 29.784 de lei, cu 20 de ori mai mult faţă de anul anterior, când Iohannis încasa doar 1.275 de lei.

În privința proprietăților, familia prezidențială are în continuare cele șase imobile, trei case și trei apartamente, aflate în Sibiu. De asemenea, în urma închirierii acestora, Klaus Iohannis și soția sa au obținut 28.799 de lei, o sumă mai mică decât cea din 2020, când declarau 35.743 de le lei fiecare. Pe de altă parte, Carmen și Klaus Iohannis au declarat și contul bancar deschis la BCR, în care au strâns 201.000 lei, cu 7.000 mai puţin decât în 2020, când în cont erau 208.000 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...