Ce măști trebuie să folosim, în perioada pandemiei. Detaliul important care trebuie să apară pe ambalaj

Luiza Moldovan 04.05.2020, 16:20
Ce măști trebuie să folosim, în perioada pandemiei. Detaliul important care trebuie să apară pe ambalaj

Ce măști trebuie să folosim, de fapt, în perioada pandemiei. Detaliul important care trebuie să apară pe ambalaj. Trebui sau nu să dăm crezare experimentelor din online cu privire la capacitatea de protecție a măștilor?

Ce măști trebuie să folosim, de fapt, în perioada pandemiei. Detaliul important care trebuie să apară pe ambalaj

Obligativitatea purtării măștii în spațiile închise începând cu 15 mai a făcut să crească interesul oamenilor pentru cele mai bune tipuri de măști pe care ar putea să le poarte ca să nu se infecteze. Ministerul Apărării Naționale a detaliat pentru adevărul.ro și îi învață pe oameni cum să se asigure că ceea ce cumpără e de de calitate.

Măștile sunt de două tipuri: chirurgicale și cu filtre respiratorie de unică  folosință.

Despre măștile de pe piață, cele colorate sau cu un design deosebit, MApN precizează că nu asigură protecție foarte mare. Recent, mai multe site-uri au început să ofere clienților măști făcute în atelierele lor. Acestea nu sunt nici perfect sterilizate, deci, înainte de prima purtare ar trebui să fie spălate și călcate la o temperatură înaltă. O mască de bumbac costă 4 – 7 lei.

Cele mai eficiente tipuri de mască trebuie să acopere nasul și gura foto: edition.cnn.com
Cele mai eficiente tipuri de mască trebuie să acopere nasul și gura foto: edition.cnn.com

Ce măști protejează cel mai bine

Măștile chirurgicale de unică folosință protejează cel mai puțin dar sunt cele mai accesibile ca preț. Potrivit MApN, „previn transmiterea infecţiilor prin picături de salivă, secreţii respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase”. Pe acest criteriu, acestea ar trebui să fie folosite mai ales de persoanele infectate. Specialiștii ministerului spun că structura triplu-stratificată a măștii protejează incomplet față de bolile infecțioase. În farmacii, o cutie de astfel de măști costă 110 – 130 de lei, adică prețul unui dispozitiv este în jur de 2,5 lei.

N95 este o semi-mască cu un filtru de protecție respiratorie de unică folosință. Această mască „este un dispozitiv conceput pentru a obţine o potrivire facială strânsă şi o filtrare eficientă a particulelor aeriene, blochează cel puţin 95% din particulele de test foarte mici (0,3 microni), de aceea este foarte potrivită pentru o protecţie eficientă împotriva transmiterii infecţiilor”. Dar virusul care provoacă boala Covid are 0,1 micron, astfel că nici acestea nu oferă o protecție totală. Masca aceasta costă între 15 și 20 de lei.

FFP3 are o protecție de 99%. Standardul european clasifică măștile în trei clase: FFP1 (filtrare de peste 80%), FFP2 (filtrare de 94% și FFP3 (filtrare de 99%). FFP1 filtrează, spune MApN, 80% dintre particulele cu dimensiuni de până la 0,6 microni. Sunt folosite în construcții și în industria alimentară. FFP2 sunt „aproximativ echivalente” cu cele care respectă standardul american N95, având o eficiență minimă de filtrare de 94%. Specialiștii spun că, dacă sunt montate corect, acestea depășesc capacitățile de filtrare ale măștilor chirurgicale. Prețul lor mediu este accesibil: 15 – 20 de lei. Cele mai bune măști sunt cele de tip FFP3, care, potrivit MApN,  „filtrează 99% din particule cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni, conferind astfel protecţie bună faţă de unele virusuri, bacterii şi fungi, comparativ cu măştile prezentate anterior”. Aceste măști costă între 50 și 80 de lei.

După ce date trebuie să te uiți pe cutie

Cutia în care vin ambalate măștile trebuie să aibă inscripționat pe ea fie marcajul CE (standardul european), fie marcajul N95 (standardul american). Trebuie să fie specificat pentru ce particule microbiene și virale a fost testată masca și dimensiunea particulelor filtrate. Trebuie să aibă trei straturi, iar acest lucru poate fi verificat direct de către cumpărător.

Au fost făcute mai multe experimente în online, printre care unul dintre cele mai cunoscute a fost cel cu bricheta – bricheta nu trebuia să se stingă dacă sufli la flacără prin mască, dar specialiștii din Ministerul Apărării nu validează un astfel de test. De asemenea, a mai fost făcut un test în care se filmau stropii din timpul strănutului și cum treceau prin diferite tipuri de mască. Nici acest tip de experiment nu a fost girat de minister.

Urmăriți Impact.ro și pe