Ce mâncăruri inedite poți face cu ghimbir. Toți te vor lăuda pentru aceste rețete demențiale

Ana-Maria Tudor 04.05.2023, 13:09
Ce mâncăruri inedite poți face cu ghimbir. Toți te vor lăuda pentru aceste rețete demențiale

Ghimbirul este o plantă perenă erbacee, care face parte din familia Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul și cardamomul. Originar din regiunile tropicale asiatice, Zingiber officinale este denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”. Această plantă are un rizom bogat în uleiuri eterice, care este folosit în mod tradițional în medicina alternativă datorită proprietăților sale terapeutice. Tulpina este neramificată și poate crește până la un metru înălțime, iar planta are un frunziș bine dezvoltat și flori grupate de culoare albă. Rădăcinile sunt noduroase, ramificate, cărnoase și au o culoare albicioasă la interior, cu o textură fibroasă. Gustul rădăcinilor este caracteristic, aromat și iute.

Ghimbirul, unul dintre cele mai versatile condimente

Ghimbirul este unul dintre cele mai versatile condimente folosite în bucătăriile din întreaga lume. Acesta este utilizat în preparatele din India, Thailanda, Indonezia și multe alte țări, iar rădăcina sa poate fi folosită atât proaspătă, cât și uscată, în funcție de felul de mâncare. Plantațiile de ghimbir sunt cel mai frecvent întâlnite în zonele tropicale și subtropicale, cele mai mari producții fiind în Nigeria, India și China. Ghimbirul este adesea folosit în ceai, datorită aromelor și proprietăților sale medicinale. Ghimbirul prăjit are un gust diferit de cel proaspăt, iar thailandezii îl folosesc adesea în paste de curry, în timp ce indonezienii îl utilizează pentru a marina carnea înainte de gătire. Indienii folosesc adesea tehnica de a prăji ghimbirul pentru a obține sosuri savuroase pentru mâncărurile cu legume și carne, cum ar fi rețeta de curry vegan de conopidă, vinete și mazăre de mai jos.

Rețeta de chutney în stil indian

Chutney-ul este un fel de sos sau gem făcut din zahăr brun și oțet, sau zeamă de lămâie, având un gust echilibrat între dulce, sărat, acru și picant. Acesta poate fi un bun acompaniament pentru o friptură bogată, dar și pentru brânzeturile măturate, iar varianta de chutney de smochine este una delicioasă.

280 g de smochine

100 g de ceapă roșie

1 cățel de usturoi

20-30 g de ghimbir răzuit

1 cățel de usturoi

1 lingură de ulei

1 baton de scorțișoară

1 linguriță de coriandru boabe

10 boabe de piper

2 păstăi de cardamom

2 cuișoare

30 de grame de muștar cu boabe întregi

1 ardei mic

50 g de zahăr brun

100 ml. de oțet balsamic

sare după gust

Instrucțiuni pentru Chutney de smochine:

Căliți ceapa, ghimbirul și usturoiul în ulei la foc mediu timp de 5-7 minute, apoi adăugați smochinele și lăsați-le să se călească timp de 3-4 minute. Puneți condimentele și lăsați să fiarbă timp de 20-25 de minute și adăugați sare după gust și lăsați chutney-ul să se răcească. Transferați sosul într-un borcan sterilizat și închideți ermetic și depozitați într-un loc răcoros și întunecat timp de 1-2 săptămâni înainte de a-l consuma.

Găluște chinezești Jiaozi

Găluște Jiaozi reprezintă un deliciu tradițional chinezesc, împăturit cu grijă în forma unei semiluni. În interior, se află o umplutură suculentă și savuroasă de carne și legume.

Pentru aluat:

370 g făină

200 ml apă caldă

1 praf de sare

Pentru umplutură:

200 g varză tocată mărunt

400 g carne de porc

200 g ciuperci Shiitake

1/2 linguriță sare

1 lingură ghimbir ras sau tocat mărunt

6 fire de ceapă verde

1 ou

2 căței de usturoi zdrobiți

piper după gust

1 1/2 linguri sos de soia

1 lingură ulei vegetal

1 lingură ulei de susan

1 lingură oțet de orez

1 ardei iute roșu

Pentru sos:

sos de soia light

1 lingură rasă de zahăr

oțet de orez

1 linguriță ghimbir răzuit fin

chilii

1 linguriță ulei de susan.

 

Pentru a prepara găluște chinezești, începe prin pregătirea aluatului și lasă-l să se odihnească timp de 15-20 de minute. În timp ce aluatul se odihnește, pregătește sosul amestecând toate ingredientele într-un bol. Pentru umplutură, amestecă toate ingredientele într-un bol și încorporează bine. Împarte aluatul în două și întinde-l într-o foaie subțire de 1 mm pe o suprafață pe care ai pus înainte putină făină. Decupează discuri rotunde de 10-12 cm și pune o linguriță de umplutură în centrul fiecărui disc. Umezește marginile cu apă și modelează găluștele. Poți găti galustele Jiaozi la abur, prăjite sau fierte și serveștele însoțite de sosul pregătit anterior.

Când trebuie evitat consumul de ghimbir

Ghimbirul este o plantă cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Consumul regulat de ghimbir poate ajuta la reducerea durerilor articulare și a inflamațiilor, precum și la îmbunătățirea digestiei și a imunității. Totuși, există situații în care trebuie evitat consumul de ghimbir. Persoanele care iau medicamente anticoagulante sau care au probleme de coagulare a sângelui ar trebui să consulte medicul înainte de a consum. De asemenea, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian ar trebui să evite consumul de ghimbir, deoarece acesta poate agrava simptomele. În plus, femeile însărcinate ar trebui să-l evite pe perioada sarcinii, deoarece acest aliment poate provoca contracții uterine.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe