Ce mânca Nicolae Ceaușescu de Revelion. „Era vai și amar dacă lipseau de pe masă”

Stan Filon 29.12.2021, 16:17
Ce mânca Nicolae Ceaușescu de Revelion. „Era vai și amar dacă lipseau de pe masă”

Mulți români se întrebau înainte de Revoluție ce mânca Nicolae Ceaușescu de Revelion. Credeau că liderul partidului comunist avea cele mai alese bucate pe masă, la trecerea dintre ani, însă de-abia după ce dictatorul nu a mai fost s-a aflat că acesta se dădea în vânt după produsele tradiționale românești. Patriot până în măduva oaselor, Nicolae Ceaușescu nu ar fi dat niciodată sarmalele și piftia pe cea mai rafinată mâncare.

S-a aflat ce mânca Nicolae Ceușescu de Revelion

Cea care a venit cu dezvăluiri foarte importante despre modul de viață al soților Ceaușescu a fost chiar nepoata dictatorului. Mihaela Moraru a fost fiica lui Marin Georgescu, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu. Din aceasta postură, a luat parte la foarte multe mese festive alături de celebrul cuplu. Chiar dacă ar fi putut servi în seara de Revelion produse fine ca la cele mai mari restaurante din Paris, Nicolae Ceaușescu prefera să petreacă pur românește, cu sarmale, cu piftie, cârnați, carne de porc și salată de beuf.

„De cele mai multe ori, familia Ceaușescu petrecea Revelionul în casa din Bulevardul Primăverii. Era o petrecere tradițională cu mâncare multă și veselie. În mod neașteptat, mesele nu conțineau preparate exclusiviste, precum fructele de mare sau icrele negre. Aceștia preferau piftia, friptura sau salată de boeuf. Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai și-amar”, a povestit nepoata dictatorului, Mihaela Moraru în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

S-a aflat ce manca Nicolae Ceusescu de Revelion
S-a aflat ce manca Nicolae Ceusescu de Revelion

Ce bea Nicolae Ceușescu

Același meniu era solicitat de cuplul prezidențial și cu alte ocazii festive. Nicolae Ceaușescu adora însă și produsele din pește. Mânca ciorbă de pește, plachie și saramură. În plus, la fiecare masă festivă, Nicolae Ceușescu dădea orice wiskey pentru un ceașcă de țuică fiartă, curată, de prună. Cerea să fie adăugat zahăr și piper, așa cum beau în general românii țuica fiartă. Dictatorul bea și vin alb.

Nicolae Ceușescu și-a dat în stambă însă cu ocazia vizitei Iosip Broz Tito, liderul Yugoslaviei. Acesta a stat în vizită în România timp de 5 zile, iar la ultima masă festivă, Ceaușescu a vrut să impresioneze, așa că a solicitat la meniu un preparat care a pus pe jar întreaga armată.

„În ultima seară, s-a organizat banchetul de final, la Internaţional. Noi trebuia să preparăm ce scria la meniul pe care îl primeam. Dimineaţa, am observat că la desert era şi pepene cu îngheţată. Dar de unde pepene galben, deoarece era iarna. S-au dat telefoane peste telefoane, însă fără succes. Directorul de la Gospodăria de Partid a venit şi a dat telefon la aeroport, de unde a fost trimis un avion MIG în Grecia. S-a întors cu şase bucăţi de pepene, astfel că seara, pe la ora 12.00, oaspeţii au putut să servească pepenele cu îngheţată”, povestea pentru historia.ro Feri Datcu, fostul bucătar care se ocupa de protocolul oficial când venea Ceauşescu la Timişoara.

Elena și Nicolae Ceușescu au fost executați în anul 1989, chiar în ziua de Crăciun, după un proces care s-a dovedit a fi unul de fațadă, sentința fiind luată dinaninte de a fi începută judecata.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...