Ce mai spune Firea despre gratuitatea completă la STB și de ce n-ar trebui să-ți faci speranțe deșarte

Stefan Daniel 10.09.2019, 17:22
Ce mai spune Firea despre gratuitatea completă la STB și de ce n-ar trebui să-ți faci speranțe deșarte

Gabriela Firea a promis, cândva, că toți bucureștenii, indiferent de vârstă, vor circula gratuit cu mijloacele de transport STB dacă o votează ca primar general al Capitalei. A fost votată, pentru că românii sunt ușor de convins cu fleacuri utopice, dar, evident, gratuitatea se lasă așteptată. Toți se întreabă când ne vom da gratis cu tramvaiul sau autobuzul, că parcă nici gratis nu-ți vine să te urci în ele. Și iată că primarul general a readus în discuție vechea ei promisiune și a spus ce are de gând să facă. Te asigură că n-a renunțat la acest proiect, doar că a descoperit, ce minune, că nu e chiar atât de ușor să oferi o astfel de gratuitate.

Gabriela Firea n-a renunțat la gratuitatea la STB, dar nici n-o s-o vezi prea curând

Ce mai spune Firea despre gratuitatea completă la STB și de ce n-ar trebui să-ți faci speranțe deșarte
O întâmplare nefericită pe care n-ai vrea să o experimentezi nici măcar pe gratis

Marți, 10 septembrie, primarul general al Capitalei a anunțat public că n-a renunțat la acest proiect, dar trebuie să țină cont de părerile unor specialiști care s-ar opune acestei gratuități, din motive de siguranță. Cumva, în campania electorală părea că nu-i aude pe acești specialiști.

„Sunt şi părerei împărţite. Unii specialişti spun că ar fi foarte bine (să se acorde gratuitatea completă – n.r.), alţii spun că ar duce la situaţii de nedorit, pentru că s-au mai aplicat astfel de măsuri de gratuitate completă şi nu au fost de bun augur. În acest moment, cheltuiala Primăriei Capitalei pentru subvenţie şi pentru investiţiile STB se ridică la circa 20 de milioane de euro lunar, iar profitul STB, tot lunar, este de circa 3 milioane de euro”, a spus Firea.

De ce ar trebui să-ți iei adio de la gratuitatea la STB și să nu crezi tot ce ți se promite

Trebuie să reții un singur lucru important, valabil în toate aspectele vieții: nimic în această lume nu e gratis dacă nu provine dintr-un altruism dezinteresat. Nicio instituție a statului nu va renunța vreodată la profitul obținut din diverse direcții. Prin urmare, ar trebui să fii cu băgare de seamă la noile promisiuni ale Gabrielei Firea:

„Practic, PMB acoperă lunar 17 milioane de euro pentru STB. Cu alte cuvinte, nu ne gândim sub nicio formă doar la acele 3 milioane de euro profitul STB, pentru că sunt foarte multe gratuităţi, nu pentru că nu sunt ei performanţi. […] Ne punem problema să renunţăm şi la acele 3 milioane de euro pentru a da gratuitate completă. Ne gândim la faptul că va trebui să întărim paza acestor autobuze, pentru a nu fi stricate, cum s-a mai întâmplat în alte oraşe. Nu am renunţat (la gratuitatea completă -n.r), dar sunt opinii diferite şi trebuie să cântărim.”

Până atunci, dacă vrei să mergi gratis cu STB, devino pensionar. Tocmai s-au mărit și pensiile. Primești și bani și circuli și gratis.