Ce le-a transmis președintele României elevilor la început de an școlar. Klaus Iohannis a anunțat și schimbări în sistemul de educație

Redacția IMPACT 05.09.2022, 10:58
Ce le-a transmis președintele României elevilor la început de an școlar. Klaus Iohannis a anunțat și schimbări în sistemul de educație

Președintele României, Klaus Iohannis a fost prezent luni, 5 septembrie, la Liceul ”Grigore Moisil” din Capitală, acolo unde a ținut un discurs la ceromonia de deschidere a anului școlar. Iohannis i-a încurajat pe elevi să nu aleagă mereu calea ușoară, dar să încerce să o caute pe cea corectă. Mai mult decât atât, șeful statului a anunțat premieră în sistemul de învățământ din România, precizând că așteaptă ca dezbaterile pe marginea proiectelor de legi ale educației să continue în Parlament.

„Să nu deveniţi niciodată tributari lucrurilor obţinute facil”

”Vă încurajez să nu alegeti mereu calea cea uşoară, dar să încercaţi să o căutaţi de fiecare dată pe cea corectă, să nu vă temeţi de competiţia justă şi să nu deveniţi niciodată tributari lucrurilor obţinute facil, să protejaţi valorile democratice, să credeţi în ştiinţă şi în profesionişti, să reacţionaţi în faţa abuzurilor şi a dezinformării şi să nu permiteţi nimănui să calce în picioare încrederea în voi şi în capacitatea voastră de a deveni mai buni”, le-a transmis şeful statului elevilor.

Președintele României le-a mai spus elevilor că educația este un drum frumos, pe care ar trebui să îl parcurgă cu mult curaj și cu încredere. Totodată, le-a transmis că, viitoarele legi ale educației ar trebui să pună în aplicare în școlile românești schimbările pe care evoluțiile societății și ale științei ni le-au arătat ca fiind necesare.

De altfel, aceasta a fost prima ieșire publică a președintelui Iohannis pe tema educației, după ce ministrul Cîmpeanu a lansat în dezbatere publică proiectele de legi.

Președintele României, la festivitatea de deschiderea anului școlar, la Colegiul Moisil
Președintele României, la festivitatea de deschiderea anului școlar, la Colegiul Moisil

Anul acesta vom avea săptămâna verde

Anul școlar 2022 – 2023 va fi primul în care elevii vor avea o săptămână verde, în care vor afla detalii despre cum comportamentul uman poate afecta natura.

„Schimbările trebuie să ia în calcul necesitatea schimbării. Actualizarea programelor și a modului de predare nu mai poate fi amânată. Eu sunt profesor de fizică și știu că nu poți iubi fizica fără să faci experimente. Așa cum nu poți iubi limba română fără să citești. În acest an veți avea pentru prima dată o săptămână verde, în care veți vedea legătura dintre comportamentul uman și natură”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele statului a adus în prim-plan și un alt subiect discutat intens în această vară, și anume, cel legat de evaluările de final de etapă sau cele care influențează tranziția la nivelul următor al educației. Iohannis a spus că evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele.

„De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia. Șansa la o dezvoltare profesională adecvată trebuie oferită tuturor. Nu se mai justifică diferența de statut dintre ruta teoretică și cea profesională, care descurajează deopotrivă elevi, părinți și profesori”, a spus președintele României.

La Colegiul Moisil a venit și ministrul Cîmpeanu, care dimineață fusese prezent și la Colegiul Sf. Sava din Capitală. La finalul ceremoniei, președintele României a stat de vorbă și cu câțiva elevi.

Urmăriți Impact.ro și pe