Ce înseamnă Regină Consoartă. Motivul pentru care Camilla a primit acest titlu după proclamarea Regelui Charles al III-lea

Andra Daoud 12.09.2022, 21:45
Ce înseamnă Regină Consoartă. Motivul pentru care Camilla a primit acest titlu după proclamarea Regelui Charles al III-lea

Ce înseamnă Regină Consoartă, titlul pe care Camilla Parker Bowles l-a primit după moartea Reginei Elisabeta a II-a? Odată cu încoronarea Regelui Charles al III-lea, soția lui, Camilla, a fost numită Regină Consoartă. Titlul a fost intens dezbătut în presa internțională, iar explicația pentru care Camilla nu are titulatura de regină ci Regină Consoartă este una cât se poate de logică.

Ce înseamnă Regină Consoartă, titlul primit de Camilla

Odată cu decesul Reginei Elisabeta a II-a, Prințul Charles a devenit regele Charles al III-lea, iar soția lui, Camilla, care până în prezent era Ducesă de Cornwall, a devenit Regină Consoartă. Titulatura pe care Camilla a primit-o a stârnit întrebări și mulți au vrut să știe de ce aceasta nu este numită regină, ci Regină Consoartă.

Motivul are legătură cu felul în care se moștenește tronul. Potrivit tradiției, titlul de rege sau regină este preluat de către o singură persoană, nu și de către soțul sau soția acestuia. Așa cum Elisabeta a II-a a fost regină, iar soțul ei, Filip, a avut titlul de Prinț Consort, la fel și Charles va fi rege, în timp ce Camilla va fi Regină Consoartă.

De altfel, la începutul acestui an, Regina Elisabeta a II-a mărturisea că își dorește sincer ca soția fiului său să primească titlul de Regină Consoartă în momentul în care Charles va deveni rege. De menționat că s-a vehiculat că aceasta ar putea primi un titlu cu o semnificație mai mică, acela de Prințesă Consoartă. Zvonurile aveau legătură cu felul în care Camilla a intrat în familia regală și ostilitatea cu care supușii și publicul au primit-o.

Prințul Charles avea o relație extraconjugală cu Camilla Parker Bowles, în perioada în care mariajul său și al Dianei s-a destrămat. În momentul în care el și Diana au divorțat, mulți au perceput-o pe Camilla drept responsabilă pentru încheierea căsniciei și nu au văzut cu ochi buni relația dintre ea și Charles. Regina Elisabeta le-a dat binecuvântarea ei, iar în anul 2005 Camilla a intrat oficial în familia regală, atunci când s-a căsătorit cu Prințul Charles și a primit titlul de Ducesă de Cornwall.

Ce înseamnă Regină Consoartă
Camilla a devenit Regina Consoarta

Ce rol are Regina Consoartă

Potrivit tradiției, Regina Consoartă a fost încoronată în cadrul unei ceremonii similare încoronării Regelui Charles al III-lea, însă mai simplă. În timp ce monarhul joacă un rol constituțional important, aprobând proiectele de lege înainte ca acestea să devină legi, soția lui, Regina Consoartă, nu deține o poziție oficială în structura statului. Aceasta nu organizează audiențe oficiale și nici nu vede documentele oficiale de stat.

Membrii familiei regale britanice sprijină o serie de organizații caritabile și organizații în diverse moduri. Acestea sunt adesea denumite patronaje. Potrivit site-ului Prințului de Wales, Camilla este patroana sau președinta a peste 90 de astfel de organizații. Camilla este pasionată în special de „sănătate, alfabetizare, sprijinirea celor în nevoie; bătrânii, victimele violului și ale abuzului și ale violenței domestice, emanciparea femeilor; mâncare; animale, dans și patrimoniu și arte”, conform site-ului.

După cum a declarat o sursă pentru Daily Mail, unul dintre motivele pentru care regina Elisabeta a vrut să o desemneze pe Camilla ca regină consort este faptul că ea l-a pus întotdeauna pe prinț pe primul loc. După cum a susținut sursa:

„Nu a încercat nici măcar o dată să își eclipseze soțul, ea a jucat întotdeauna un rol de susținere pentru Prințul de Wales. El este prioritatea ei principală”.

Sursa a explicat că noua Regină Consoartă, Camilla, a reușit să-și prioritizeze soțul și, în același timp, să-și construiască propriul rol în cadrul instituției monarhiei – un lucru pe care atât Charles, cât și regina Elisabeta l-au văzut și care indică faptul că va continua să opereze exact în acest mod și după ce va deveni regină. Sursa a adăugat: „Ea va face acest lucru pentru că așa vrea prințul și este bine pentru instituție pe termen lung”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe