Ce înseamnă expresia „de bună seamă”. A dat bătăi de cap elevilor la Bacalaureat Limba Română

Ana-Maria Tudor 28.06.2023, 09:18
Ce înseamnă expresia „de bună seamă”. A dat bătăi de cap elevilor la Bacalaureat Limba Română

Expresia „de bună seamă” a provocat confuzii printre elevii care au susținut proba scrisă la Bacalaureatul de Limba și Literatură Română. Luni, absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au fost puși în dificultate de subiectul de la punctul I.A, în care trebuiau să explice sensul acestei expresii.

Toate variantele corecte de răspuns se vor puncta

EduPedu.ro a transmis o notă importantă primită de la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) către toate centrele de evaluare din țară. Conform acestei note, la subiectele primite de candidați, la cerința cu numărul 1, vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text secvenței date”. Aceasta se referă explicit la expresia „de bună seamă”.

În continuare, vă vom prezenta variantele de răspuns indicate de Dicționarul explicativ al limbii române și de baremul de corectare în ceea ce privește sinonimele pentru expresia care a creat dificultăți absolvenților și i-a încurcat pe unii dintre ei în cadrul cerințelor din subiectele de la Bacalaureatul de Limba și Literatură Română.

Ce semnifică expresia „de bună seamă”

Elevilor li s-a cerut să definească expresia „de bună seamă” din următorul text: „În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.

În conformitate cu cerința specificată în subiectul examenului, elevii au avut sarcina de a exprimă sensul din text al secvenței „de bună seamă” în enunțuri.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Rezolvare subiect BAC 2023 la matematica

Potrivit baremului de evaluare, această cerință a fost punctată în funcție de următoarele criterii: indicarea sensului din text al secvenței (de exemplu: cu siguranță, desigur, fără îndoială) – 4 puncte; formularea răspunsului în enunț – 1 punct; corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, expresia „de bună seamă” poate fi înlocuită cu sinonime precum „cu siguranță”, „desigur” sau „fără îndoială”.

În cadrul examenului, elevii erau încurajați să găsească variante adecvate și potrivite în contextul dat, astfel încât să exprime sensul corect al secvenței respective.

De asemenea, afișarea primelor rezultate la probele scrise ale examenului de Bacalaureat va avea loc în data de 3 iulie 2023. Rezultatele vor fi publicate până la ora 12:00, iar elevii vor avea posibilitatea de a depune contestații în intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeași zi.

Pentru depunerea contestațiilor, a fost alocat un interval orar specific, respectiv între orele 12:00 și 18:00, oferind astfel elevilor posibilitatea de a contesta rezultatele într-un interval de timp rezonabil. Afișarea rezultatelor finale, care includ și rezultatele contestațiilor soluționate, este programată pentru data de 7 iulie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe